Egyénre szabott hüvelyi baktériumok

Friss kutatások szerint, a hüvelyben alapállapotban jelenlevő baktériumok minden nő esetében más és más típusúak, sőt ugyanabban a nőben is megváltozhatnak akár egészen rövid idő alatt. A Science Translational Medicine című lapban megjelentetett felfedezések valószínűleg változást hoznak a legtöbb szülész-nőgyógyász által jelenleg alkalmazott rutineljárásokban is.

Egyénre szabott hüvelyi baktériumokJacques Raver, a tanulmány szerzője, aki a baltimore-i Maryland Orvosi Egyetem mikrobiológiai és immunológiai részlegének munkatársa, elmondta, hogy az orvosi gyakorlatban általában a legtöbb hüvelyi fertőzés gyanújával odakerült nőt hasonló módon kezelik, többnyire antibiotikummal. Ez egyeseknél működik, másoknál azonban nem, és most már az is világos, miért nem.

Ravel és munkatársai 32 egészséges, termékeny korban lévő nőtől vettek mintát négy hónapon át hetente kétszer, majd azokat genomikai módszerekkel elemezték ki. A szakemberek öt különféle baktériumközösségre bukkantak, és megfigyelték, hogy ezek némelyike gyorsan változott egy adott alanyon belül, míg a többi változatlan maradt. Olyan esetek is voltak, mikor a baktérium-együttes bakteriális vaginózisra utalt, holott az illetőnek nem voltak ilyen tünetei.

A szakemberek megfigyelték, hogy a baktériumközösségek változásai összefüggtek a menstruációs ciklus különböző szakaszaira jellemző ösztrogénszinttel, az adott női hüvelyben található sajátos baktérium-összetétellel, illetve a szexuális aktivitással is. Ravel hozzátette, hogy a fentiek mellett nagy valószínűséggel a táplálkozás és a környezeti hatások is befolyásolják egy nő hüvelyének baktérium-összetételét.