A spárga, mint gyógyszer?

A finom tavaszi zöldség még egy rövid ideig a piacon van, a szezonja összesen mintegy két hónapig tart. Szent János napján, június 24-én takarítják be a termelők az utolsó rudacskákat. Bár a spárgát mindenekelőtt páratlanul aromás ízéért esszük, érdemes tudni, hogy a kínaiak, a rómaiak és a görögök is gyógyszerként fogyasztották ezt a növénytl mindenféle egészségi ártalom ellen.

A spárga egészségügyi haszna

A mai adatok: egy adag (500 g) csak 85 kalóriát, de legalább 7,5 g ballasztanyagot tartalmaz. Egy adag 100%-osan fedezi a napi C-vitamin- és folsavszükségletet, 90%-ban az E-vitamint és 50%-ban a B1– és B2-vitamint. Ráadásul a spárga káliumot, kalciumot és vasat is tartalmaz, nem is beszélve az aszparaginsavról, káliumsókról és illóolajokról, melyek együttesen serkentik a veseműködést és hozzájárulnak a fokozott vízkiválasztáshoz. Az újabb vizsgálatok szerint a spárga olyan bioaktív anyagokat is tartalmaz, melyek gátlóan hatnak a rákkeltő anyagokra. Ezek közé tartozik a szaponin, de a zöld és lila spárga színezőanyaga is.Csak egészen frissen jó!

A frissesség a spárga alfája és ómegája

Reggel kihúzni, gyorsan a piacra vele, és a vásárlás után legfeljebb egy órával az értékes rudacskák már az edényben vannak – ez az optimum. Ha a spárgát nem rögtön dolgozzuk fel, távolítsuk el a csomagolást, tekerjük a rudacskákat nedves kendőbe, és így helyezzük a hűtőszekrénybe (tárolási hőmérséklet: 5-10 °C). Hámozatlanul így 2-3 napig eláll aromaveszteség nélkül. A friss spárga felismerhető szorosan záródó fejéről és nedves vágásfelületéről. Ezen kívül a spárga könnyen törik, és ha két rudacskát összedörzsölünk, azok csikorognak. A nyitott fej, száraz vágásvég és enyhén savanykás szag egyértelműen arra utal, hogy a zöldség már nem friss.

Spárga besamellel

A spárgasípokat bő vízben alaposan meg kell mosni, a fás részét el kell távolítani. A legegyszerűbb, ha meghajlítjuk és eltörjük a spárgát. Ahol eltörik, onnan felfelé fogyasztható. A zöld spárgát nem kell meghámozni, viszont a fehéret érdemes. Ezután kössük szoros kötegbe és állítsuk enyhén sós, picit cukros vízbe. Fontos, hogy ne főzzük túl sokáig, elegendő 10 perc. Készítsünk besamelt 2 evőkanál vajból, 2 evőkanál lisztből és 5 dl tejből kevés sóval, szerecsendióval. A lecsöpögtetett spárgákat kettesével-hármasával göngyöljük 1-1 szelet bacon szalonnába, és tegyük enyhén kivajazott tűzálló edénybe. Öntsük le a mártással, szórjunk rá reszelt sajtot, kissé pirítsuk meg sütőben.

(Németből fordította: Koncz László)