Gyümölcsfagylalt: kalóriaszegény frissítő

A gyümölcsfagylalt főként vízből áll. Ehhez jön szükség esetén némi cukor vagy méz, esetleg természetes színező- és aromaanyagok. Nagy víztartalma miatt alig tartalmaz kalóriát, és különösen forró nyári napokon kellemes frissítő. A hűsítés, nassolás érdekében azonban nem kell feltétlenül fagylaltot vásárolni, magunk is készíthetünk olcsó, finom gyümölcsfagylaltot a szezonális gyümölcsökből.

Sok íz kevés kalória mellett?

Az iparilag gyártott fagylaltfajták között a gyümölcsfagylaltnak van a legkevesebb kalóriája. A relatíve nagy cukortartalom ellenére az energiatartalom 100 g gyümölcsfagylaltban éppen 60 kalória (kcal). Összehasonlításként: a krémfagylaltok kalóriatartalma ennek a háromszorosa. Ugyanis noha a tejalapú fagylaltok gazdagok fehérjében és kalciumban, igen nagy a zsírtartalmuk is.A házi talán még jobb!

A tejet a krémfagylaltokban egyre inkább növényi zsírtokkal, vagy nagy zsírtartalmú tejszínnel helyettesítik. Ezek fogyasztása gyakran okoz gyomorégést és elhízáshoz vezethet. A zsírszegény gyümölcsfagylalt könnyebben emészthető, de nem tartalmaz vitaminokat, fehérjét, vagy ballasztanyagokat. Emellett a szénhidrát főként cukor formájában fordul elő benne, ezért ez is segíti elő a fogszuvasodást és az elhízást. Csak mértékkel szabad tehát fogyasztani, mert igen gyorsan megnöveli a vércukorszintet, ezzel pedig a cukorbetegség veszélyét.

A gyümölcsfagylalt házilagos készítése

Aki élvezni szeretné saját készítésű gyümölcsfagylaltját, ezt elkészítheti olcsón otthon. Nagy előnye, hogy nem kell drága fagylaltgépet venni. A krémfagylaltokkal szemben ugyanis a gyümölcsfagylaltot nem kell állandóan keverni.

A gyümölcsfagylalt elkészítése végtelenül egyszerű: a kereskedelemben kapható fagylaltos tégelyek, mélyhűtő és némi türelem kell hozzá, hogy finom édességet varázsoljunk.

A készítéshez alkalmas minden tejmentes vagy víz alapú ital, mint például a jeges tea, tea vagy gyümölcslé. A pépesített friss gyümölcstől igazi vitaminbomba lesz a fagylaltunk. Az évszaktól függően például lehet finomítani frissen facsart citrusfélékkel vagy erdei bogyókkal, mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel. A gyümölcskoktélt már csak mélyhűtőbe kell tenni.

Bármilyen műanyag fagylaltforma jó, melyeket a fentiekkel sorra megtölthetünk, majd a formát vagy edényt lefedjük. Mintegy 24 óra szükséges ahhoz, hogy az edényekben megfagyjon a folyadék.

Cukorbetegeknek nem alkalmas

A zsírszegény, de cukorban gazdag édesség a cukorbetegek számára veszélyes lehet, mert a gyümölcsfagylalt fogyasztásakor a vércukorszint a hiányzó zsírtartalom miatt akadálytalanul felszökhet. Akut hipoglikémia esetén viszont segíthet a gyümölcsfagylalt a vér cukorszintjének gyors emelésében.

(Németből fordította: Koncz László)