Kalóriaszegény és laktató a világ legnagyobb bogyója, a tök

Halloweenkor mindenütt ijesztően világítanak a töklámpások a kertekben és az ablakokban. A tök egészséges húsára kevés figyelmet fordítunk ilyenkor, pedig ez a sokoldalú növény megérdemelné. A tök húsa, a magok és a tökmagolaj ugyanis mind támogatják az egészségünket. A tök növénytanilag bogyó, így az akár 100 kilós sütőtök a világ legnagyobb bogyója.

Koncentrált életerő – a csírák csodálatos világa

A mag a fiatal növény tápanyagraktára, a csírák tehát rendkívül táplálóak, hiszen koncentrált formában tartalmazzák mindazt, amire a növénynek a fejlődéséhez szüksége van. A növények enzimtartalma ilyenkor a legmagasabb, ezek jól támogatják az emésztést és az egész anyagcserét, emellett minden csíraféle bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is.

Jó üzlet az éttermeknek a kalóriacsökkentés

Évek óta próbálják ösztönözni az étteremláncokat az óriásadagok és a magas kalóriatartalmú fogások visszaszorítására. A vendégek egészségénél azonban kézzelfoghatóbb haszna is van a változtatásnak: az anyagi haszon. Egy friss tanulmány szerint a diétás választék „csak jó üzlet”. „Eredményeink alapján az alacsony kalóriatartalmú ételeket kínáló étteremláncok üzleti előrelépést mutattak” – fogalmazott a kutatást vezető Hank Cardello, az egyesült államokbeli Hudson Intézet munkatársa.

Gyümölcsfagylalt: kalóriaszegény frissítő

A gyümölcsfagylalt főként vízből áll. Ehhez jön szükség esetén némi cukor vagy méz, esetleg természetes színező- és aromaanyagok. Nagy víztartalma miatt alig tartalmaz kalóriát, és különösen forró nyári napokon kellemes frissítő. A hűsítés, nassolás érdekében azonban nem kell feltétlenül fagylaltot vásárolni, magunk is készíthetünk olcsó, finom gyümölcsfagylaltot a szezonális gyümölcsökből.