Hemzsegnek a baktériumoktól a hotelszobák villanykapcsolói és távirányítói

Miután a Houston Egyetem kutatói számos amerikai hotelszobát átvizsgáltak, elkeserítő adatokat hoztak nyilvánosságra: kiderült, hogy a távirányítók és a villanykapcsolók csak úgy hemzsegnek a különféle baktériumoktól. Az eredményekről az Amerikai Mikrobiológiai Társaság éves ülésén számoltak be.

Hemzsegnek a baktériumoktól a hotelszobák villanykapcsolói és távirányítóiPersze a szennyezettségi listán a WC ülőkék és a fürdőszobai mosdók is előkelő helyet foglalnak el, bár ezekre többnyire felkészíthetjük magunkat. A kutatók szerint ráadásul a takarításhoz használt szivacsok is tele vannak baktériumokkal, ami azért aggasztó, mert a szobák keresztszennyezéséhez vezethet. A mintákat az egyetem szakemberei három különböző szoba 19 felületéről gyűjtötték be, három államban, Texasban, Indianában és Dél-Karolinában. Meglepő módon a legalacsonyabb szennyezettségi szintet a fürdőszobai kilincseken találták, valamint a karnisokon és ágytámlákon.

A kutatók nem tudták megmondani, hogy ezek a baktériumok okozhatnak-e betegségeket, de szerintük az eredmények tükrözik hotelek általános tisztasági fokát.

A szállodatulajdonosoknak kötelező biztosítani a vendégek számára a biztonságos és tiszta környezetet. Ugyanakkor a tisztítószerek márkáját maguk határozzák meg és a tisztítási módszerek sem központosítottak. A tisztasági ellenőrzést is csak vizuális módon ellenőrzik, ami úgy tűnik, nem elegendő. A takarítónők egyébként átlagosan 14-16 szobát takarítanak ki nyolc óra alatt, vagyis egy szobára fél órájuk jut.