A körömgomba felismerése és kezelése

A bőr- és körömgombát nehezen lehet elkerülni. Nyáron, amikor jobban izzadunk és gyakrabban fordulunk meg uszodában, strandon, könnyen kaphatunk ilyen „ajándékot”. Nem minden, gombával való találkozás vezet azonban szükségszerűen fertőzéshez, csak ha kis sebek, vagy a gyenge immunrendszer nyitja meg számukra a kaput, akkor válnak a kórokozók fenyegetővé.

A gomba nedves, meleg környezetben különösen jól érzi magát. Ezért terjed el a lábfejen, különösen a lábujjak között, vagy a körömgomba főleg a nagylábujj körmein. Mindkét forma kórokozói azonosak, így a lábgomba körömgombává is alakulhat és viszont. Okozói többnyire fonalas gombák.

A körömgomba fertőző

Emberről emberre terjedhet, többnyire spórák által. Ezért különösen gyakori fertőzés ott, ahol mezítláb járkálnak és a gombák számára kellemes klíma uralkodik, így az uszodában, szaunában vagy a szállodai zuhany alatt. A bőrgomba körömgombává alakulásához azonban néhány feltételnek teljesülnie kell. Ilyen például az öröklött hajlam, a legyengült immunrendszer, érrendszeri vagy idegrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy más anyagcsere-betegség, de segíti a terjedését a láb deformitása, a túl szűk cipő, ismételt lábsérülések.

A körömgomba nem csak kozmetikai probléma. Különösen cukorbetegeknél egyéb kockázatot is hordoz. A spórák ugyanis apró sérüléseket okoznak a körmön és a közeli bőrön, melyeken át a baktériumok behatolhatnak a szervezetbe.Kezeljük időben, türelemmel

Hogyan ismerjük fel?

A gomba spórái megváltoztatják a köröm szerkezetét. A köröm megvastagszik, sárgásbarna színezetű lesz, és vágáskor töredezik. A változások általában a köröm szélein kezdődnek. (Ha élesztőgomba okozza a fertőzést, az elszíneződés a köröm tövében kezdődik.)

A körömfertőzést nehéz szemmel felismerni, ezért sokan nem veszik észre az elváltozásokat, vagy nem hozzák kapcsolatba azokat esetleges körömfertőzéssel. Ám ha a körömgombát nem kezeljük konzekvensen, az akadálytalanul átterjedhet az egészséges körmökre, sőt a kéz körmeire is. Teljes bizonyosságot csak a bőrgyógyász tud adni. (Ehhez körömpróbát végez, a körmöt speciális tintával megfestve láthatóvá válnak a gombaspórák.) Aki mozgásában akadályozott, s maga nem tudja ellenőrizni a körmeit, kérjen segítséget pedikűröstől.

Házi szerek, a körömgomba kezelése

A lábgombásodással ellentétben a körömgomba kezelése sok türelmet igényel. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál gyorsabb a siker. És fordítva is igaz: a körömgomba soha nem gyógyul meg magától!

Mindaddig, amíg a gomba spórái által legfeljebb csak három köröm fertőződött meg és maximum a körömterület 50 százalékát érint, a gomba kezelhető kívülről. Erre speciális gomba-körömlakkok vagy kenőcsök és tinktúrák állnak rendelkezésre. Mielőtt azonban bármit felvisszük a körömre, vágjuk azt rövidre és reszelővel érdesítsük meg a tetejét, így a gombaellenes szer jól eloszlik a körmön.

Ha időben észrevesszük a gombásodást, házilag is felvehetjük ellene a harcot. Legyünk türelmesek, a kezelés hetekig tarthat!

Úszás és zuhanyozás után alaposan szárítsa meg lábát – különösen a lábujjak között. Nyilvános helyeken viseljen fürdőcipőt és természetes anyagból készült zoknit, cipőt. Érje gyakran friss levegő a lábujjakat. Végezzen hideg-meleg lábfürdőt, ez fokozza a vérkeringést.

Megelőzésként masszírozza hetente egyszer lábait és körmeit kakukkfű vagy teafa olajjal, a már gombás körmöket kenje be úgy, hogy az olaj a köröm alá is jusson. Törölközőit cserélje legalább hetente egyszer. Ha már gombás a lába, külön lábtörlőt használjon, melyet naponta cserél. Segít az is, ha lábát szódabikarbónás vízben áztatja.

(Németből fordította: Koncz László)