Vörössel a szív egészségéért

Hippokratész vörösborral fertőtlenítette a sebeket, a rómaiak pedig egy kevés vörösbor hozzáadásával biztosították ivóvizük tisztaságát. Az emberek már a mikrobák felfedezése és az érsebészet rutinszerű elterjedése előtt a vörösborhoz nyúltak nem csak nyugtató, hanem gyógyító hatása miatt is. A tudomány azonban csak az úgynevezett „francia paradoxon” feltűnésével kezdett komolyabban foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Vörössel a szív egészségéértFelmerült a kutatókban, hogyan lehet az, hogy egy országban, ahol ennyi zsíros, nehéz ételt fogyasztanak, viszonylag ritka szívbetegség és a magas koleszterinszint. A válasz sokak szerint a vörösborfogyasztás.

Janet Brill dietetikus azt állítja, a kutatások egyértelműen bizonyították a mértékletes vörös borfogyasztás jótékony egészségügyi hatását. A szakértő szerint ha valaki mértéktartóan, naponta egy pohárral tud fogyasztani a vörös nedűből, 50 százalékkal csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát. A vörösbor háromféleképpen segíti a szív-érrendszert. Először is, a vörös szőlőben lévő összetevők, főként a reszveratrol, fokozza a HDL (jó) koleszterin termelését. A koleszterin e jótékony típusa segít eltávolítani az érfalakra lerakódó plakkot. Másodszor, a szőlő ugyanezen összetevői nagyobbá is teszik a HDL koleszterin részecskéket, ami szintén előnyös a szívbetegség megelőzését tekintve. Végül a vörösbor növeli az antioxidáns szintet, ami magát a plakk-képződést gátolja. Ráadásul a borban lévő etanol fokozza ezeknek az antioxidánsoknak az erejét.

A lényeg a mértékletesség. Ez férfiak esetében legfeljebb két pohár, nők esetében egy pohár bort jelent naponta. A szakértők szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a franciák egészségesebb életéhez nem csak a bor járul hozzá, hanem az életöröm, az egészséges konyha és az erős közösségi érzés is.