Édes gyógyír az éjszakai köhögésre

Izraeli kutatók azt javasolják, hogy a gyermekek éjszakai köhögését a gyógyszertárban kapható gyógyszerek helyett mézzel próbálják csillapítani a szülők. Lefekvés előtt egy-két teáskanálnyi enyhítheti a felső légúti fertőzés tüneteit. „A vírusos betegség okozta köhögés általában magától is elmúlik” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Herman Avner Cohen.

Édes gyógyír az éjszakai köhögésre„A szülők azonban legtöbbször aktívan szeretnének beleavatkozni a folyamatba.” Gyakran vásárolnak recept nélkül kapható készítményeket, melyek magukban rejtik a túladagolás veszélyeit. „Ezért a méz jobb megoldás lehet a betegséggel összefüggő köhögésre és alvászavarra” – javasolta Cohen. „Kutatásunk fényében mondhatjuk, hogy a méz hatékony és biztonságos, legalábbis az egy éven felüliek számára.”

Cohen kutatását az Izraeli Ambuláns Gyermekgyógyászati Szövetség, a Materna Csecsemőtáplálási Intézet és az Izraeli Méz Bizottság finanszírozta. Az eredményeket a Pediatrics szeptemberi száma teszi majd közzé nyomtatásban. A szerzők rámutattak, hogy a méz antioxidáns és antimikrobális összetevői már régóta ismeretesek. Néhány kutató már korábban utalt rá, hogy a köhögést szabályozó idegek igen közel helyezkednek el az édesség érzetét szabályozókhoz, így az édes ízű dolgok természetes módon képesek elnyomni a köhögési ingert. Mások úgy vélik, hogy a méz szirupállaga a nyálelválasztást serkentő képességével együtt alkalmas a kellemetlen tünetek elmulasztására.

A méz terápiás hatásainak felmérésére Cohen munkatársaival együtt 300 olyan gyermeket vizsgált az 1-5 éves korosztályból, akiket felső légúti fertőzéssel diagnosztizáltak. Mielőtt a hét izraeli gyermekklinika egyikére érkeztek, maximum hét napig szenvedtek éjszakai köhögéstől és orrfolyástól. Egyiküknél sem merült fel a tüdőgyulladás vagy asztma gyanúja. Véletlenszerűen négy csoportra osztották, és mindegyikük kapott valamilyen kezelést lefekvés előtt fél órával: két evőkanálnyit vagy eukaliptusz, vagy citrus, vagy ajakosvirágú növény mézéből, illetve egy mézet nem tartalmazó, de hasonló állagú és ízű szirupból. A szülők visszajelzései alapján kiderült, hogy bár mindegyik gyereknek javult az állapota, ami az alvást és a köhögés súlyosságát illeti, jelentősen jobban gyógyultak azok, akik mézet kaptak.

A szerzők ezért azt a következtetést vonták le, hogy a méz jobb lehet a panaszok csökkentésére. Dr. Ian Paul, a téma szakértője, a Penn State orvosi karának gyermekgyógyász professzora nem lepődött meg az eredményeken: „2007-ben elsőként mutattam ki, hogy a méz hatékony alternatívája lehet a recept nélkül kapható gyógyszereknek. Mi több, a méz bizonyult a legjobbnak.” A szülők számára a tanulság az, hogy a népszerű gyógyszerek „egyáltalán nem annyira jók, ha egyáltalán használnak valamit, ráadásul mellékhatásaik lehetnek” – tette hozzá Paul, aki az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia gyógyszerbizottságának is a tagja. „Az egy év feletti gyermekek számára a méz biztonságos és igen hatásos.”