Tüdőkárosodást okozhat a pattogatott kukorica adalékanyaga

Miután kiderült, hogy a diacetil nevű természetes vajaroma a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricát előállító üzemek dolgozóinál tüdőkárosodást okozhat, sok gyártó a diacetil helyett más adalékkal kezdte ízesíteni a kukoricát. Úgy tűnik, egyelőre nem sok sikerrel. Jobban járunk tehát, ha mi magunk készítjük el a csemegét, így legalább tudjuk, mit eszünk.

Egy újabb kutatás ezzel szemben arra az eredményre jutott, hogy a korábbi, egészségkárosodást okozó adalék helyett alkalmazott új összetevő, a 2,3-pentanedion (röviden PD) ugyanannyira toxikus, mint az elődje volt. A kísérlet során a kutatók három csoportba sorolták a patkányokat, és pentanediont, diacetilt, vagy szűrt levegőt adagoltak nekik hat órán keresztül.Otthon, aroma nélkül

A tudósok megállapították, hogy 12-24 óra elteltével a PD-t kapott patkányok orrjáratának bevonata körülbelül ugyanolyan mértékben károsult, mint a diacetilt belélegző patkányoké. (A szintetikus diacetil mesterséges vajaroma, élelmiszer-adalékanyagként alkalmazzák a margaringyártásnál, valamint a pattogatott kukorica ízesítésénél és illatosításánál.)

Ez a fajta hámsérülés később a hörgők gyulladásával járó bronchiolitis obliterans, illetve a „popcorngyári tüdőbetegségként” (Popcorn Worker’s Lung) ismert állapot kialakulásához vezethet, mondta Ann Hubbs, a brit Nemzeti Munkahelyi Egészségi és Biztonsági Intézet (NIOSH) kutatója. Dr. Hubbs és kutatótársai a PD toxicitására további bizonyítékokat is találtak, ugyanis a vegyület látszólag kis mértékben megváltoztatta a patkányok génállományát.

Egy, a Chemical Research in Toxicology című tudományos szakfolyóiratban múlt héten publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a diacetil nem csupán a tüdőt, hanem egyéb létfontosságú szerveket is károsíthat, és a kutatók megállapították, hogy az ízfokozó adalékanyag megnöveli a béta-amiloid szintet az agyban, és ez a felhalmozódás sok esetben az Alzheimer-kór megjelenésére utal.