Házi praktikák leégés ellen

Egy hét a tengerparton vagy a Balatonnál, egy hétvége a strandon igazi feltöltődés. Éppen ezért vigyázzunk, hogy semmi se rontsa el a nyugodt pillanatokat, védjük, óvjuk bőrünket a nap káros sugarai ellen. Ha mégis megégnénk, vessük be ezeket a házi praktikákat! Ezen a forró nyáron különösen jól megtanulhattuk, hogy a magas UV-sugárzás miatt az érzékeny bőrűek akár 15 perc alatt is leéghetnek a napon. Cikkünkben olyan házi praktikákat ajánlunk, amelyek nyugtatják a vörös, égő bőrt.

Őszibarackos arcmaszk

A naptól megégett arcbőr nemcsak vörös, hanem viszket és húzódik is. Készítsünk barackból hűsítő arcmaszkot: hámozzunk meg és pürésítsünk egy barackot. Adjunk hozzá egy evőkanál túrót és ugyanannyi mézet, majd jó alaposan keverjük össze. Tegyük hűtőbe, így kenjük az arcunkra és hagyjuk rajta húsz percig, azután mossuk le.A barack külsőleg is jót tesz

Hűsítő uborka

Kevesen tudják, hogy az uborka nem csak a duzzadt szemek ellen hatásos, hanem bizony az égett bőrt is nagyon gyorsan és hatásosan hűsíti, nyugtatja. Szeleteljük fel a zöldséget, hűtsük le, majd a karikákat helyezzük a fájó bőrre. Ha ez nem lenne elég, akkor préseljünk ki egy egész uborkát, és a levét locsoljuk rá a bőrünkre.

Nyers krumpli

A gyulladást nagyon jól enyhíti a nyers krumpli. Szeleteljük fel a nyers burgonyát és tegyük a szeleteket a bőrünkre. Ha szeretnénk a hatást még inkább fokozni, akkor kenjünk egy kis túrót a krumpliszeletekre.

Gyógyító almaecet

Az almaecet vitaminokat, ásványi anyagokat és sok más egészséges anyagot tartalmaz, amelyek mind nyugtatólag hatnak a kipirosodott, égő bőrre. Egy dl almaecetet keverjünk össze két dl vízzel, töltsük bele egy spriccelős üvegbe, majd egy nap többször is fújjuk be vele a bőrünket.Zsálya

Zsálya

A zsálya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek újra nedvességgel töltik meg a sérült bőrt, és ezáltal regenerálják a mélyebben lévő szöveteket. Forrázzunk le egy evőkanálnyi zsályát forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni. A főzettel itassunk át vattapamacsot, és húsz percig hagyjuk a megégett bőrfelületen. Fontos: naponta 15 g zsályalevélnél többet ne használjunk!

Nyugtató ibolyatea

Negyed csésze ibolyát öntsünk le fél liter forró vízzel, majd hagyjuk állni tíz percig. Egy puha kendőt vagy törölközőt (ami nem bántja a fájó felületet) áztassunk bele a teába, majd tegyük az égett bőrre, és hagyjuk rajta legalább egy negyed órán keresztül.

(Forrás: wunderweib.de, németből fordította: Sophie)