Hatásos lehet a szuperbaktériumok ellen a B3-vitamin

Egy új tanulmány eredményei szerint a nikotinamid, vagy ismertebb nevén a B3-vitamin sikerrel veheti fel a harcot az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok ellen. A felfedezés azért különösen nagy jelentőségű, mivel a gyors ütemben terjedő és megjelenő szuperbaktériumok globálisan egyre növekvő fenyegetést jelentenek az egészségre.

Hatásos lehet a szuperbaktériumok ellen a B3 vitaminA Cedars-Sinai Orvosi Központ, az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete és a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) közös kutatómunkája során a tudósok megállapították, hogy a nikotinamid, vagyis a B3-vitamin csaknem ezerszeresére növelte az immunsejtek azon képességét, amivel elpusztíthatják az antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumokat.

„A kutatás feltételezhetően egy teljesen új utat nyit meg a szuperbaktériumok elleni küzdelemben. A kutatási eredmények rendkívül jelentősnek bizonyultak, még akkor is, ha tudjuk, hogy az emberi kísérleteket egyelőre még el sem kezdhettük” – nyilatkozta Adrian Gombart, a Linus Pauling Intézet docense. „Az antibiotikumok valóságos csodaszereknek számítanak, de a baktériumok idővel egyre ellenállóbakká válnak a gyógyszerekkel szemben, különösen a Staphylococcus aureus. A B3-vitamin és az antibiotikumok megfelelő kombinációjával azonban kezelhetővé válhat a potenciálisan halálos sztafilokokkusz fertőzés is” – tette hozzá Gombart.

A kutatók megállapították, hogy a nikotinamid klinikai dózisa megnövelte a „neutrofilok”, a fehérvérsejt egy specializált típusának számát és hatékonyságát, melyek képesek elpusztítani és felfalni az ártalmas baktériumokat. A további kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a nikotinamid képes lehet bizonyos antimikrobiális gének „bekapcsolására”, amelyek megnövelhetik az immunsejtek hatékonyságát, aminek következtében elpusztíthatják a szuperbaktériumokat, mondta Dr. George Liu, a Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatója, a fertőzéses megbetegedések szakértője.

A kutatás eredményeit a Journal of Clinical Investigation című orvostudomáyni szakfolyóiratban publikálták.