Nincs idő a fejfájásra…

A fájdalomcsillapítók a leggyakrabban használt gyógyszerek. Bár egy tabletta lenyelése elűzi a fájdalmat, károsodást okozhat a hallásunkban. Azoknak a nőknek, akik ibuprofent vagy acetaminofent szednek minimálisan heti két napon keresztül, nagyobb kockázatuk lehet a halláscsökkenésre. A fájdalomcsillapító szerek recept nélkül kaphatók, mégis csak gyógyszerek, lehetséges mellékhatásokkal.

A Brigham and Women’s Hospital kutatói szerint azoknak a nőknek, akik ibuprofent vagy acetaminofent szednek minimálisan heti két napon, nagyobb kockázatuk lehet a halláscsökkenésre. Emellett számít a nők életkora is: ha a nő fiatalabb 50 évesnél, nagyobb a kockázata a halláskárosodásra, főként, ha ibuprofent szed heti 6 vagy 7 napon át.Keressünk más megoldást a gyógyszer helyett

Az aszpirin használatát nem hozták összefüggésbe halláskárosodással. A kutatók a Nurses’ Health Study II. felmérés adatbázisát használták fel arra, hogy összehasonlítsák az aszpirin, az ibuprofen és az acetaminofen szedésének gyakoriságát a halláskárosodással a nők körében. Összesen 62 261 – 31 és 48 év közötti nőt vontak be a vizsgálatba. 1995-től 2009-ig követték az egészségi állapotukat (a hallásukat), vagyis 14 éven át. 10 012 nőnek romlott a hallása ez alatt az idő alatt.

Azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál kevesebbszer alkalmazták az ibuprofent, a heti 2-3 napon át szedőknél 13%-kal megnövekedett a hallásromlás kockázata. Akik heti 4-5 napon át szedték, azoknál a kockázat 21%, akik ennél is többször, 24%-os kockázattal számolhatnak.

Az acetaminofen szedésénél alig kisebb a kockázat: akik heti 2-3 napon alkalmazták, 11%-os, akik 4-5 napon át, azoknak 21%-os halláscsökkenési kockázattal kellett szembenézniük.

„A halláskárosodás mögött az húzódhat meg, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint amilyen az ibuprofen, csökkentik a belső fülben a csigán átáramló vér mennyiségét, rontják a funkcióját. Az acetaminofen viszont kiiktat olyan tényezőket, amelyek a károsodástól védik a csigát” – mondja a szerző, Sharon G. Curhan. Hozzáfűzi, hogy bár a fájdalomcsillapító szerek recept nélkül kaphatók, mégis csak gyógyszerek, lehetséges mellékhatásokkal.

„Ha valakinek rendszeresen szüksége van ezekre a gyógyszerekre, beszélnie kell orvosával, és keresni kell más alternatívát.”

Az amerikai felnőttek 50 százaléka nem hallja a magas frekvenciájú hangokat hatvan éves korára.

Az amerikai nők egyharmada már az 50-es éveiben, kétharmada a 60-as éveiben halláskárosult.

(Forrás: Független)