Hallókészülékek – tippek a mindennapi élethez

A hallókészülék segítségével közepes vagy nagyfokú halláscsökkenésben szenvedők is tisztábban hallják környezetünk hangjait. A készülék segítségével a hallássérült személy beszédértése, ezáltal kommunikációs képessége javul, de sajnos soha nem fog tökéletesen hallani. A hallókészülék minden hangot felerősít, nem csak azokat, amelyeket hallani szeretnénk.

Középfülgyulladás: folyadék a dobhártya mögött

A fülfájás minden szülő réme, de felnőtteket is érinthet. A betegség tipikus tünete a fülben fellépő nyomás és fájdalom vagy halláscsökkenés. A nem fertőző középfülgyulladás könnyen kezelhető és gyógyítható. Hogyan lehet felismerni, elhatárolni a fertőző középfülgyulladástól, és hogyan kezelhetjük mind hagyományos gyógyszerekkel, mind házi szerekkel?

Mi állhat a hirtelen halláskárosodás hátterében?

Hirtelen halláscsökkenésen a gyorsan bekövetkező halláskárosodást vagy a hallóképesség korlátozottságát értjük. A hirtelen halláscsökkenés általában csak az egyik fülnél fordul elő, első jele tompa, fájdalommentes nyomás a fülben. További tünete lehet szédülés és egyensúly-ingadozások. A halláscsökkenés kiváltó oka legtöbb esetben a stressz.

Szilveszter: petárdák, halláskárosodás

A Szilveszter név a történelem első szent pápájának neve, aki nem szenvedett vértanúságot. Az évfordulót már a régi germánok és a rómaiak is ünnepelték. Hogy a szilveszteri parti az ő névnapján ne szenvedjen mártíromságot, a következőkre kell ügyelni azért, hogy elkerüljük a baleseteket és veszélyeket és vidám, gondtalan Szilvesztert ünnepeljünk.

A zaj beteggé tesz

A látás mellett a hallás elengedhetetlen a társadalmi interakcióhoz. Aki rosszul hall, az másokkal is rosszul kommunikál, a kapcsolatok fenntartásának lehetősége korlátozott, és elszigeteltség veszélyezteti. Azoknál, akik zajártalom miatt alvászavarban szenvednek, megnő az allergia, szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás és a migrén kockázata.

Hangos zene hosszú időn át: károsítja a hallást

Naponta legfeljebb egy órán át hallgasson zenét az, aki meg szeretné előzni a halláskárosodást – figyelmeztetnek az Egészségügyi Világszervezet szakértői. A hosszú ideig tartó nagy zaj ugyanis a fül hallósejtjeinek károsodását okozhatja, míg ha csak rövid időn át tesszük ki nagy zajnak a fülünket, csak átmeneti hallásfáradást vagy fülzúgást okoz.

A hangos zaj egyszeri hatása is maradandó károsodást okoz

Minden bulizót figyelmeztettek már arra, hogy a hangos zene károsíthatja a hallást. A legújabb kutatás szerint már egyetlen zajos esemény is elég lehet ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, melynek következtében nehezebben tudják kivenni a beszélgetést a háttérzajból olyan környezetben, mint pl. egy étterem vagy egy élő sportesemény.

Nincs idő a fejfájásra…

A fájdalomcsillapítók a leggyakrabban használt gyógyszerek. Bár egy tabletta lenyelése elűzi a fájdalmat, károsodást okozhat a hallásunkban. Azoknak a nőknek, akik ibuprofent vagy acetaminofent szednek minimálisan heti két napon keresztül, nagyobb kockázatuk lehet a halláscsökkenésre. A fájdalomcsillapító szerek recept nélkül kaphatók, mégis csak gyógyszerek, lehetséges mellékhatásokkal.

Rosszabbul hallanak a tinik a koncertek után

Egy új kutatás azt mutatta, hogy a tizenévesek hetvenkét százaléka tapasztalt halláscsökkenést egy hangos koncert után. Ez a hallásvesztés ugyan nem maradandó, a hangos zaj ismétlődő behatása azonban az lehet. A kísérlet során 29 tizenéves hallását vizsgálták egy koncert után. Kiderült, hogy 72 százalékuk tapasztalt hallásvesztést. Ez az általában csak átmeneti hallásvesztés, az úgynevezett ideiglenes hallásküszöb eltolódás, általában 16-48 óra múlva elmúlik, ezt követően a személy hallása helyreáll.

Jó hallással a szép beszédért

Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés, derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből. A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését.