Szilveszter: petárdák, halláskárosodás

A Szilveszter név a történelem első szent pápájának neve, aki nem szenvedett vértanúságot. Az évfordulót már a régi germánok és a rómaiak is ünnepelték. Hogy a szilveszteri parti az ő névnapján ne szenvedjen mártíromságot, a következőkre kell ügyelni azért, hogy elkerüljük a baleseteket és veszélyeket és vidám, gondtalan Szilvesztert ünnepeljünk.

A statisztikák szerint 22 óra előtt viszonylag kevés baleset történik, de ezután megtelnek a sürgősségi osztályok. De milyen lenne a Szilveszter tűzijáték nélkül? A színes és zajos látványból könnyen rémálom válhat – mindenekelőtt a fiatalok próbálnak meg újévi petárdákat bütykölni. Ezek a kísérletek gyakran nem sikerülnek: levágott ujjaktól vagy kezektől egészen a halálos balesetekig terjed az „eredmény”. Hallás- és szemsérülések ugyancsak gyakran előfordulnak.

Súlyos balesetet okozhat

A tűzijátékok kódexe

Szilveszterkor különösen ügyeljen arra, hogy a palack vagy tartály, amelyből a rakétát kilőjük, ne boruljon fel. A kellően nagy biztonsági távolság elengedhetetlen mind az emberekre, állatokra és az épületekre, vagy autókra nézve – nem ritkán fordul elő szilveszterkor lakástűz a félre irányított petárdákból.

A hatástalan eszközöket nem szabad ismét meggyújtani. Különösen a fiatalok figyelmét kell felhívni erre, mert ez a korcsoport viselkedik irracionálisan – különösen, ha alkoholt is iszik.

Pezsgős dugók, verekedés

Az újévet klasszikusan pezsgővel köszöntjük, de gyakran nem maradunk egy pohárnál. Sokan már éjfélkor annyira részegek, hogy nem tudják használni a petárdákat, ők inkább ne lőjenek ki rakétákat. Mivel a reakcióidő jelentősen nő, könnyen megtörténhet, hogy a rakétát túl hosszú ideig tartják a kézben.

Alkohol hatására a nagyobb nyilvános újévi partikon nagyobb verekedésekre is sor kerülhet. Aki észreveszi, hogy a hangulat megváltozott, jobb, ha kivonja magát a játéktérről, és csendes helyet keres. Néha éppen a fiatalok körében annyi alkohol fogy, hogy ez már alkoholmérgezéssel fenyeget, és az este a kórházban ér véget. Ennek elkerülésére ne igyon senki éhgyomorra, és nem összevissza mindent.

A szilveszteri parti után

A taxi hívószámát célszerű már előzőleg elmenteni a mobiltelefonba. Csak az vezessen, aki teljesen józan – még a kis mennyiségű alkohol is befolyásolja a reakcióidőt, ehhez jön a fáradtság, a rossz időjárási körülmények, csúszós utak, és nem utolsósorban a sok részeg gyalogos.

Egyéjszakás kaland

Egyesek nem tervezik meg tudatosan, hogyan kerülnek vissza saját otthonukba. Aki azonban az újévet idegen ágyban szeretné kipihenni, legjobb, ha óvszert csomagol be… A statisztikák azt mutatják, hogy egyre több fiatal folytat szexet védekezés nélkül, a nemi úton terjedő betegségek száma emelkedik. A HIV-fertőzések aránya ismét évről évre emelkedik.

Szilveszter és a hallás

A szilveszter gyakran jelentős terhelés a fülnek: hangos zene és a közelben robbanó petárda okozhat fülzúgást, beszakadt dobhártyát vagy más, részben helyrehozhatatlan halláskárosodást. Az áldozatok főként gyermekek, mert ők nincsenek tisztában a veszéllyel, és a serdülők, akik gyorsan vakmerővé válnak. Végül: az állatok is szenvednek a szilveszteri durrantgatásoktól.

(Németből fordította: Koncz László)