Mi állhat a hirtelen halláskárosodás hátterében?

Hirtelen halláscsökkenésen a gyorsan bekövetkező halláskárosodást vagy a hallóképesség korlátozottságát értjük. A hirtelen halláscsökkenés általában csak az egyik fülnél fordul elő, első jele tompa, fájdalommentes nyomás a fülben. További tünete lehet szédülés és egyensúly-ingadozások. A halláscsökkenés kiváltó oka legtöbb esetben a stressz.

Németországban évente mintegy 15 000 ember veszti el hirtelen a hallását – általában csak az egyik fülre, néha mindkettőre. A hallásvesztést gyakran kíséri fülcsengés, ritkábban szédülés és nyomás is előfordul a fülben.

Van már jobb is

A hirtelen halláskárosodás okai

A hirtelen hallásvesztés pontos oka még mindig nem világos. Úgy vélik, hogy a belső fül vérellátásában keletkezik zavar, emiatt a hallósejtek már nem működnek.

Az ilyen keringési zavar kiváltó oka lehet embólia, magas vagy alacsony vérnyomás, véralvadási rendellenességek, vagy diabétesz következtében jelentkező vaszkuláris változások, de a pontos összefüggés eddig nem bizonyított.

Pszichológiai okok és munka, stressz, valamint családi tényezők is számba jöhetnek. Bizonyos, a hallásra és az egyensúlyra ható vírusfertőzéseket is gyanítanak a kiváltó okok között.

Akut esetben gyorsan kell reagálni!

A tünetek jelentkezése után minél korábban fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy időben megkezdődhessen a szükséges kezelés. Az orvos meg tudja különböztetni a hirtelen hallásvesztést más lehetséges okoktól, pl. a zaj miatti traumától, a Méniére-betegségtől, a fület érintő övsömörtől.

Terápia: vérkeringés serkentése és nyugalom

A hirtelen halláscsökkenés helyes megközelítése az orvosok körében nagyon ellentmondásos. A halláscsökkenés kezelése általában hasonló az akut fülcsengés kezeléséhez. A fül vizsgálata után vérkeringést javító infúziót kap a beteg. Ez lehetővé teszi a belső fül jobb vérellátását.

A keringési problémák kezelése csak az első lépés, továbbiakra is szükség van:

  • Kezelésre néha kórházba utalják a beteget, így kap az orvos benyomást a foglalkozással vagy a családdal kapcsolatos érintettségről.
  • A nyugalom és a pozitív gondolatok támogatják az öngyógyító folyamatot.
  • Tájékoztassa orvosát, hogy rendszeresen szed-e, és ha igen, milyen gyógyszereket. Egyes készítmények károsíthatják ugyanis a hallást. Az orvosa tudta nélkül ne hagyja abba a gyógyszerszedést.
  • Szenteljen több figyelmet jó közérzetének, különösen akkor, ha a hirtelen hallásvesztés munkahelyi túlterhelésre és a stresszre vezethető vissza. Annak érdekében, hogy a jövőben jobban szembenézhessen a stresszes helyzetekkel, meg kell tanulni egy relaxációs módszert. Ez lehet autogén tréning, Jacobsen-féle progresszív izomlazítás, jóga, tai chi stb.

Prognózis

Ha a kezelés időben megkezdődik, a legtöbb esetben a hallás ismét teljesen helyreáll.

Sok esetben a hirtelen hallásvesztés magától is elmúlik. Soha nem lehet attól eltekinteni, hogy beáll-e spontán gyógyulás. Azonnali orvosi kezelés ezért erősen ajánlott!

Bizonyos esetekben a hirtelen hallásvesztésnek maradandó halláscsökkenés lehet a következménye. Ilyenkor gyakran hallókészülék használata szükséges, és süketség esetén cochleáris implantátum segíthet. Néha a hallás helyreállítása után is megmarad bizonyos mértékű fülzúgás.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés