Mi állhat a hirtelen halláskárosodás hátterében?

Hirtelen halláscsökkenésen a gyorsan bekövetkező halláskárosodást vagy a hallóképesség korlátozottságát értjük. A hirtelen halláscsökkenés általában csak az egyik fülnél fordul elő, első jele tompa, fájdalommentes nyomás a fülben. További tünete lehet szédülés és egyensúly-ingadozások. A halláscsökkenés kiváltó oka legtöbb esetben a stressz.

Németországban évente mintegy 15 000 ember veszti el hirtelen a hallását – általában csak az egyik fülre, néha mindkettőre. A hallásvesztést gyakran kíséri fülcsengés, ritkábban szédülés és nyomás is előfordul a fülben.

Van már jobb is

A hirtelen halláskárosodás okai

A hirtelen hallásvesztés pontos oka még mindig nem világos. Úgy vélik, hogy a belső fül vérellátásában keletkezik zavar, emiatt a hallósejtek már nem működnek.

Az ilyen keringési zavar kiváltó oka lehet embólia, magas vagy alacsony vérnyomás, véralvadási rendellenességek, vagy diabétesz következtében jelentkező vaszkuláris változások, de a pontos összefüggés eddig nem bizonyított.

Pszichológiai okok és munka, stressz, valamint családi tényezők is számba jöhetnek. Bizonyos, a hallásra és az egyensúlyra ható vírusfertőzéseket is gyanítanak a kiváltó okok között.

Akut esetben gyorsan kell reagálni!

A tünetek jelentkezése után minél korábban fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy időben megkezdődhessen a szükséges kezelés. Az orvos meg tudja különböztetni a hirtelen hallásvesztést más lehetséges okoktól, pl. a zaj miatti traumától, a Méniére-betegségtől, a fület érintő övsömörtől.

Terápia: vérkeringés serkentése és nyugalom

A hirtelen halláscsökkenés helyes megközelítése az orvosok körében nagyon ellentmondásos. A halláscsökkenés kezelése általában hasonló az akut fülcsengés kezeléséhez. A fül vizsgálata után vérkeringést javító infúziót kap a beteg. Ez lehetővé teszi a belső fül jobb vérellátását.

A keringési problémák kezelése csak az első lépés, továbbiakra is szükség van:

  • Kezelésre néha kórházba utalják a beteget, így kap az orvos benyomást a foglalkozással vagy a családdal kapcsolatos érintettségről.
  • A nyugalom és a pozitív gondolatok támogatják az öngyógyító folyamatot.
  • Tájékoztassa orvosát, hogy rendszeresen szed-e, és ha igen, milyen gyógyszereket. Egyes készítmények károsíthatják ugyanis a hallást. Az orvosa tudta nélkül ne hagyja abba a gyógyszerszedést.
  • Szenteljen több figyelmet jó közérzetének, különösen akkor, ha a hirtelen hallásvesztés munkahelyi túlterhelésre és a stresszre vezethető vissza. Annak érdekében, hogy a jövőben jobban szembenézhessen a stresszes helyzetekkel, meg kell tanulni egy relaxációs módszert. Ez lehet autogén tréning, Jacobsen-féle progresszív izomlazítás, jóga, tai chi stb.

Prognózis

Ha a kezelés időben megkezdődik, a legtöbb esetben a hallás ismét teljesen helyreáll.

Sok esetben a hirtelen hallásvesztés magától is elmúlik. Soha nem lehet attól eltekinteni, hogy beáll-e spontán gyógyulás. Azonnali orvosi kezelés ezért erősen ajánlott!

Bizonyos esetekben a hirtelen hallásvesztésnek maradandó halláscsökkenés lehet a következménye. Ilyenkor gyakran hallókészülék használata szükséges, és süketség esetén cochleáris implantátum segíthet. Néha a hallás helyreállítása után is megmarad bizonyos mértékű fülzúgás.

(Németből fordította: Koncz László)