A hangos zaj egyszeri hatása is maradandó károsodást okoz

Minden bulizót figyelmeztettek már arra, hogy a hangos zene károsíthatja a hallást. A legújabb kutatás szerint már egyetlen zajos esemény is elég lehet ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, melynek következtében nehezebben tudják kivenni a beszélgetést a háttérzajból olyan környezetben, mint pl. egy étterem vagy egy élő sportesemény.

20140504-hallaskarosodas-02Scientific American folyóirat arról számolt be, hogy a Harvard orvosi karának és az egyetem kórháza, a Massachusetts Eye and Ear Infirmary kutatói évek óta tanulmányozzák a zajexpozíció a hallásra gyakorolt hatását. Dr. Charles Liberman és Dr. Sharon Kujawa kimutatta, hogy már egyetlen este egy zajos éjszakai bárban maradandó károsodást okozhat azokban az idegrostokban, amelyek az elektromos jelzések az agyba történő továbbításával lehetővé teszik a hallást.

Felfedezésüket egereken, tengeri malacokon és csincsillákon végzett kísérleteik során tették, de meggyőződésük, hogy ugyanez következik be az emberek esetében is. A szakértők azt állítják, hogy az egyszeri zajok elsorvaszthatják az idegrostok végződéseit, ami megszakítja a szőrsejtekkel való kapcsolatot a szinapszisok mentén.

Dr. Liberman elmondta, hogy valahányszor egy személy hangos zajnak van kitéve, néhány idegrostja elsorvad. Ha ez csak néha fordul elő, akkor csak kisebb hatást gyakorol a hallásra. Idővel azonban a hatás súlyosbodhat.

Dr. Liberman és Dr. Kujawa most a károsodott idegrostok helyreállításának lehetséges módjait kutatják. Azt próbálják meghatározni, vajon javítani lehet-e a hallást úgy, hogy fehérjeinjekciókkal ösztönzik az elsorvadt idegrostokat új szinapszisok létrehozására. Dr. Liberman azt reméli, hogy eredményeik következtében a politikusok is megteszik majd a szükséges lépéseket az emberek hallásának védelme érdekében.