A zaj beteggé tesz

A látás mellett a hallás elengedhetetlen a társadalmi interakcióhoz. Aki rosszul hall, az másokkal is rosszul kommunikál, a kapcsolatok fenntartásának lehetősége korlátozott, és elszigeteltség veszélyezteti. Azoknál, akik zajártalom miatt alvászavarban szenvednek, megnő az allergia, szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás és a migrén kockázata.

A hallás riadóztat bennünket, ha veszélyhelyzet alakul ki, de maga a hallás is fenyegetett. Környezetünk ma már nem csendes, zaja szinte éjjel-nappal elér minket – és lehet, hogy az idő múlásával meg is betegít.

Minden zajos körülöttünkA zaj kettős veszély

Kétféle veszélyt lehet megkülönböztetni: magát a halláskárosodást, és a tartós zajterhelés pszichológiai hatásait. A tények önmagukért beszélnek: a fülzúgás és a halláskárosodás már népbetegség lett. Aggasztó, hogy már a fiatalok 15 százaléka rosszabbul hall, mint 50 éve. Minden évben 6000 új esetet jelent a zaj okozta halláskárosodás, amelyet foglalkozási betegségként ismertek el. (Az adat Németországra vonatkozik – a szerk.)

A pszichológiai hatások még messzebbre mutatnak: a koncentráció hiánya, keringési betegségek, magas vérnyomás, tanulási fogyatékkal élő gyermekek, alvászavar vagy pszichiátriai megbetegedések jelzik a hatást.

Mi is a zaj?

A szemünket be tudjuk csukni, a fülünket nem, a zaj útjából kitérni nem mindig könnyű. A zaj nem kívánt, kellemetlen vagy káros hang. Mint fizikai mennyiség pontosan mérhető, de megítélése nagyon egyéni. Fülünk fájdalomküszöbe 120 decibel, de a mintegy 80 decibeles közlekedési zaj is okozhat betegséget hosszú távon.

1 decibel: hallásküszöb – érzékeljük a zajokat
10 decibel: zizegő levél
60 decibel: normál zaj
80 decibel: forgalmas utca, autópálya
85 decibel: a hanghullámok gyengítik a hallósejteket és elpusztítják azokat tartós terhelés esetén
90 decibel: nehéz teherautó
110 decibel: diszkó
120 decibel: a hanghullámok fájdalomként érzékelése
130 decibel: repülőgépzaj

Stratégia a nagyobb csendért

A német Akusztikai Társaság (DEGA) tanácsokat ad, hogyan lehet nyugalmat vinni hétköznapjainkba:

  • Tapintat: ne csapjon a szükségesnél nagyobb zajt
  • Védje magát: mindig viseljen fülvédőt, ha előírt vagy tanácsos. Használjon ehhez optimális védelmet nyújtó terméket.
  • Védje gyermekeit: ellenőrizze gyermekei játékait! Robbanó békák és ijesztő pisztolyok jelentős halláskárosodáshoz vezethetnek már rövid távú használat során is!
  • Legyen mindig készenlétben a fülvédő: ellenőrizzen minden tevékenységet, hogy szükséges-e fülvédő: például fű- vagy sövénynyírásnál, barkácsolásnál.
  • Nyugodt szabadidős tevékenység: tartózkodjon a zajos tevékenységtől.
  • Szobahangerő: ellenőrizze rádiója és televíziója hangerejét.
  • Kontrollvizsgálatok: rendszeres időközönként ellenőriztesse hallását szakemberrel.
  • Gyakoribb csend: gondolja át a szokásait: kell-e a háttérben szólni a CD-nek, rádiónak vagy a TV-nek? Az első lépés a zajártalom ellen a saját zajok kerülése. Ez azt jelenti, hogy kikapcsolja a lejátszót, TV-t, hagyja, hogy a nyugalom hasson. Mi döntünk arról, hogy körülöttünk csendesebb lesz-e a világ.

(Németből fordította: Koncz László)