Hallókészülékek – tippek a mindennapi élethez

A hallókészülék segítségével közepes vagy nagyfokú halláscsökkenésben szenvedők is tisztábban hallják környezetünk hangjait. A készülék segítségével a hallássérült személy beszédértése, ezáltal kommunikációs képessége javul, de sajnos soha nem fog tökéletesen hallani. A hallókészülék minden hangot felerősít, nem csak azokat, amelyeket hallani szeretnénk.

Európában 70 millió, Magyarországon 1 millió ember, a népesség 10%-a hallássérült. Az érintetteknek csak mintegy ötöde kompenzálja halláskárosodását, noha a halláskárosodás nem javul segítség nélkül, hanem folyamatosan romlik. Ennek számos oka lehet:

  • esztétikai kifogások
  • a félelem, hogy nem tud megbirkózni a technikával
  • aggály, hogy az eszköz beválik-e
  • felmerülő költségek

Sok érintett csak évek múltán igényel orvosi segítséget, mivel a halláskárosodás folyamatát gyakran csak előrehaladott állapotban érzékelik. A félelem ellen, hogy a hallókészülék kezelése túl bonyolult, lehet tenni valamit: a szakemberek szívesen adnak tanácsot, és megmutatják Önnek a különböző típusú eszközöket.

Így szokik hozzá

A hallókészülék nemcsak technikailag kifinomult termék, hanem szigorúan „fülhöz szabott”, de nem mindig fogja vele megközelíteni a természetes hallást. Különösen eleinte van szüksége a legtöbb embernek egy kis időre, hogy megszokja az eszközt.

Ez részben a kezelés miatt van – a készülékek általában különböző beállításokat kínálnak annak érdekében, hogy optimálisan alkalmazkodjanak a különböző környezeti, illetve beszélgetési helyzetekhez. Ez kezdetben egy kicsit zavaró lehet.

A szűrő funkció ismételt megtanulása

Egy másik ok az, hogy az agy a nagyothallás hónapjaiban elfelejtette, hogyan kell kezelni a normál háttérzajt. Mivel sokkal kevesebb ingerlést kap, mint korábban, fokozatosan elfelejti, hogy a halk hangokat, mint pl. a madárhang vagy sziszegő hangok, hogyan hallja, és hogyan alkalmazza a szűrés funkciót.

A normál hallásnál a jelentéktelen beérkező ingerekben elrejti. Ha az agy ismét normál zajszintnek van kitéve hallókészülékkel, úgy érzi, hogy ezek hangosak és zavaróak, ezért adjon időt az agyának, hogy újra elvégezze a feladatát. Néhány hét telhet el, amíg megszokja az új hallásélményt.

Hogyan lehet áthidalni a megszokási időszakot?

Íme 6 hasznos tipp, amelyek megkönnyítik a mindennapi életet a hallókészülékkel.

  1. Beszéljen orvosával és a hallásgondozóval. Az új eszközt általában tesztelheti a mindennapi életben, így profilja pontosan az Ön igényeinek megfelelően alakítható ki. Magyaráztassa el a behelyezést, a kezelést és a készülék gondozását, akár többször is.
  2. Az új eszközt a lehető legtöbbször viselje, annál gyorsabban fogja megszokni.
  3. Kezdetben ne tegye ki magát olyan helyzeteknek, amelyekben egyszerre több emberrel is kell beszélnie, és amelyekben sok háttérzaj van.
  4. Tartsa a zajszintet alacsonyan a mindennapi életben is: használjon alacsony zajszintű elektromos berendezéseket, blokkolja az utcai zajokat, ne hagyja a rádiót, a tévét és a mosogatógépet bekapcsolva a háttérben.
  5. Nézze beszélőpartnere ajkát, figyelje az arckifejezését és a gesztusait. Így tudja gyakorolni, hogy összhangba hozza a hallottakat az ajkak mozgásával.
  6. Ha a halláskárosodása hosszabb ideig fennállt, lehet, hogy nyelvkészsége már kárt szenvedett. Az Ön hangja ezért olykor túl hangos, vagy elmosódott lehet.

Tisztítás, gondozás – 5 aranyszabály

A hallókészülékek strapabíróak, mindennapi használatra tervezettek. Mindazonáltal figyelmet kell fordítanunk az ápolásra, hogy növeljük az élettartamukat:

  • Tisztítsa naponta a hallókészüléket: száraz ruhával, speciális tisztító folyadékkal.
  • Ne tegye ki a készüléket nedvességnek (zuhanyozás, úszás, eső).
  • Tárolja éjszakára száraz helyen.
  • Ne ejtse le a hallókészüléket, és ne tegye ki magas hőnek (erős napsütés), erős szennyeződésnek vagy hajspray-nek, púdernek.
  • Tároláshoz és szállításhoz használja a készülékhez kapott tokot, és tartsa távol gyermekektől és háziállatoktól.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is

Halláscsökkenés – talán nem is a fülével van baj