Középfülgyulladás: folyadék a dobhártya mögött

A fülfájás minden szülő réme, de felnőtteket is érinthet. A betegség tipikus tünete a fülben fellépő nyomás és fájdalom vagy halláscsökkenés. A nem fertőző középfülgyulladás könnyen kezelhető és gyógyítható. Hogyan lehet felismerni, elhatárolni a fertőző középfülgyulladástól, és hogyan kezelhetjük mind hagyományos gyógyszerekkel, mind házi szerekkel?

Különbséget teszünk az akut, azaz hirtelen előforduló, ezáltal rövid ideig tartós és krónikus (tartós) lefolyásformák között. Gyermekeknél a krónikus, részben ismétlődő, néhány hónapon belül visszatérő folyamatok a tipikusak. Az idő múlásával a szekréció (folyadék) összetétele is megváltozik, sűrűbbé válik, és még nehezebben távozik
.
Felnőtteknél gyakoribb a rövid ideig tartó, akut megbetegedés, amely pár nap vagy hét után magától gyógyul.

Két-három hét alatt múlik

A középfülgyulladás tünetei:

  • A középfülgyulladás elsősorban a fülben jelentkező nyomásban nyilvánul meg. Csikorgó-ropogó zajokat is leírtak.
  • Később fájdalom alakul ki az érintett fülben. A fájdalom meglehetősen tompa és mélyen, a fül belsejében érezhető.
  • További tipikus tünet a halláscsökkenés a beteg oldalon. Kisgyermekeknél a halláskárosodás késlelteti a beszéd fejlődését.
  • Ha a dobhártya sérül, előfordulhat, hogy zavaros folyadék ürül a fülből.
  • Gyakran előfordul, hogy a középfülgyulladás felső légúti fertőzés váltja ki, majd láz, végtagfájdalmak, orrfolyás és köhögés kíséri.

Folyadék a fülben

Középfülgyulladásnál a folyadék (szekréció) kitölti a középfület. A dobüreg a belső fül és a külső fül közötti összekötő teret jelenti, és feladata a külvilágból érkező hanghullámok belső fülbe irányítása a dobhártya segítségével.
A belső fülben található a tényleges hallószerv, a csiga. A dobüregben lévő folyadék miatt a hang nem jut el megfelelően a belső fülhöz, ami halláscsökkenést okoz.

A nyomáskiegyenlítés az úgynevezett Eustach-kürttel nem működik megfelelően. (Az Eustach-kürt levegővel töltött összekötő folyosó az orrgarat üregtől a középfülig.) Ha ezt a mechanizmust a középfülben lévő folyadék zavarja, a nyomásnövekedés fájdalmat okoz a középfülben.

A dobüregben felgyülemlő folyadék a középfül és az Eustach-kürt szellőzési rendellenessége miatt gyulladást okoz, gyermekeknél leginkább az orrmelléküregben lévő mirigyek (polipok) növekedése az ok. Érintettek lehetnek az orrmandulák. Gyakran előfordul, hogy ezeket az ártalmatlan polipokat csak középfülgyulladáskor fedezik fel, előtte azok nem okoztak problémát.

Felnőtteknél az orrmelléküreg vírusfertőzése a bűnös. A megfázás miatt a nyálkahártya megduzzad, ami az Eustach-kürt és a középfül átjárhatóságát rontja. A létrejövő gyulladás a középfülgyulladás előszobája.

A középfülgyulladás egyéb okai

Allergia és orrsövényferdülés is okozhat középfülgyulladást. Nagyon ritka esetekben, főként csak felnőtteknél, a rosszindulatú daganatok okozta „szellőzési” rendellenességek is okozói a középfülgyulladásnak. Ilyenkor többnyire az orrmelléküreg nyálkahártyájának rákjáról van szó.

Veleszületett rendellenességek, mint például az ajak- és szájpadláshasadék is kiválthatnak középfülgyulladást.

Mit tehetünk?

Ha gyermekek érintettek, akik nem tudják pontosan megnevezni a tüneteiket, forduljon orvoshoz. Ha az orvos középfülgyulladást állapít meg, a terápia az októl függ. A vírusos fertőzés következtében fellépő akut középfülgyulladás két vagy három héten belül gyógyul. A tünetek enyhítéséhez használhatók orrcseppek vagy orrspray, valamint nyálkaoldó gyógyszerek. Ezek eredményeképpen az orrmelléküregekre gyakorolt nyomás csökken, és a fájdalom enyhül.

Tehermentesítésként az orvos vágást ejt a dobhártyán, a váladékot leszívja, és szükség esetén egy kis csövecskét illeszt be, amelyen át a váladék eltávozhat.

Fontos, hogy a gyógyulásig ne jusson víz a fülbe. Ha a víz a csövecskén, vagy az átszúrt dobhártyán át a középfülbe jut, fertőzés alakulhat ki. Ezért pl. úszáskor füldugó viselése ajánlott.

Házi szerek

Ha a középfülgyulladás enyhe formájáról van szó, a szakorvos ajánlásai mellett bizonyos házi szerek is támogathatják a gyógyulást. A következő trükkök segíthetnek az orrmelléküreg-duzzanatok kezelésében:

  • orrcseppek, orrspray
  • gőzfürdő
  • inhalálás
  • infralámpa
  • orrüreg-öblítés

Az eukaliptusz-, lucfenyő-, vagy fenyőillatú illóolajok nyálkaoldó és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért jól alkalmazhatók gőzfürdőben vagy inhaláláshoz.

Homeopátiás kezelés

A homeopátia a hagyományos orvoslás támogatására ajánlott. A homeopátiás szerek valószínűleg nem segítenek a polipok által okozott rendellenességeknél. Ha érdekli Önt ez a lehetőség, beszéljen kezelőorvosával a golyócskák vagy a Schüssler-sók használatának lehetőségeiről.

Homeopátiás szerkeresőnkben találhat tanácsot a betegség kezelésére.

(Németből fordította: Koncz László)