Betegség vagy „csak elhízás”?

Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek egyik jelentős kockázati tényezője, az elhízással összefüggésben jelentősen nő a halálozás is. Ezen elrettentő tények ellenére a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) és a Harcosok Étrendje (HÉ) éppen ezért indított figyelemfelkeltő kampányt, mellyel a helytelen táplálkozási szokásainkra, egyben az időszakos – napszaki – böjtölés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Orvosok, kutatók többször is kifejtették, hogy az elhízás nem csupán esztétikai probléma, de számos betegség okozója is lehet: az elhízás számos betegség, például a hipertónia, a diabétesz, illetve mozgásszervi betegségek kockázati tényezője. A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közül a magas vérzsírszint, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás szorosan összefügg a táplálkozással. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek 30-80%-ában játszanak szerepet.A királyi reggeli a múlté?

Az elmúlt évtizedekben a hatékony megelőzés és részben a gyógyszeres segítség hatására a nyugati országokban a koleszterinszint és a vérnyomás jelentősen csökkent, az elhízás aránya – hazánkban is – viszont több mint 10%-kal nőtt.

Az elhízás mára népbetegség, férfiakat, nőket és gyerekeket is érint. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos, minden negyedik gyerek elhízott. A plusz kilók betegségekhez, végzetes esetben halálhoz is vezethetnek.

Az egymás mellett elinduló figyelemfelkeltő kampányok eredménytelenségét, sikertelenségét bizonyítja az elhízás előfordulásának növekvő trendje, amelyet csak társadalmi összefogással lehet megállítani. E nélkül 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a 2,5 milliárdot is.

A MET ÉS HÉ által indított figyelemfelkeltő kampány által bemutatott forradalmian új étrend alapja az időszakos, napközbeni böjtölés, vagyis minimális energiatartalmú étkezések a nappali órákban.Harcosok étrendje

Számos elmélet van arra, hogyan kellene ennünk a fogyás és a jó közérzet érdekében. A statisztikák azonban azt bizonyítják, hogy a fogyásban vagy az egészség megtartásában hosszú távon a jelenlegi módszerek zöme megbukik, mert képtelenség beépíteni azokat a mindennapok rutinjába.

Prof. Halmy László, a MET elnöke elmondta: „Testünk tudja, mire van szüksége, de csak szokásaink miatt érez már reggeltől éhséget, pedig az emberi történelem során harcosok, nagy gondolkodók, kiemelkedő művészek is a napi, időszakos böjtöléssel és egy, a napot lezáró vacsorával élték túl a legnehezebb napokat is. Napközben az energiákat a napi teendőkre kell összpontosítani, ebben az időszakban testünk zsírt éget és méregtelenít, emésztőrendszerünk pedig pihen, ezért ilyenkor elegendő zöldség, gyümölcs, esetleg némi fehérje fogyasztása.”

Jilly Dávid, a Harcosok Étrendjének magyarországi szakértője elmondta: „Igazodnunk kell testünk természetes, ösztönös táplálkozási ritmusához! A Harcosok Étrendjének alapja egy olyan napi ciklus, mely ellentmondva az ismert diétáknak, de igazodva a testünk természetes működéséhez, az esti étkezésre helyezi a fő hangsúlyt. Az eredmény egész napon át tartó kirobbanó energia és koncentráltság lesz, eltűnik az ebéd utáni bágyadtság és fáradtság.”

További információ: harcosoketrendje.hu