Hagymaszirup és krumpliborogatás a megfázás ellen

Véget ért a hosszú, napos, meleg ősz és beköszöntött a hideg, csapadékos idő. Szervezetünket megviseli a váltás, ilyenkor könnyebben megfázunk, és a ködös, párás idő is kedvez a baktériumok szaporodásának. Hogy ne árnyékolja be hétköznapjainkat a megfázás, könnyebben kilábaljunk a náthából, próbáljuk ki ezeket a házi praktikákat.

Gyors segítség: bodza

Ha úgy érezzük, hogy átfáztunk, átázott a cipőnk, kapar a torkunk, folyik az orrunk, akkor bizony gyors segítség kell. A legjobb erre a bodzavirágtea: igyuk forrón, mézzel ízesítve. A legjobb, ha azonnal ágyba is bújunk, miután megittuk a gyógyitalt, magunkra húzzuk a takarót és kiizzadjuk a megfázást.Bodzavirág

Eldugult orr: sóoldat

Ha már érezzük magunkon a megfázás első tünetét, az orrdugulást, a legjobb, ha konyhasóoldattal tisztítjuk a járatot. Gyógyszertárban meg tudjuk venni a megfelelő oldatot, ami megöli a baktériumokat, a vírusokat és minden olyan kórokozót, ami felelős lehet a betegség kialakulásáért. Tisztítsuk az orrunkat minden nap az oldattal, két nap után elmúlik a dugulás és a levegő újra szabadon fog áramlani.

Köhögés ellen: hagymaszirup

Köhögés ellen legjobb a hagymaszirup. Első hallásra ugyan furcsának tűnhet, de tényleg igazi csodaszer. Egy közepes nagyságú hagymát aprítsunk fel, jó alaposan szórjuk meg cukorral, majd hagyjuk állni egy óráig. Ha letelt az idő, a hagyma levéből egy kiskanállal nyeljünk le. Az íze egy kicsit bizarr lesz, de a hatás nem marad el: a hagyma magas C-vitamin tartalma ugyanis erősíti az immunrendszert és segít legyőzni a betegséget.

Tipp: Köhögés ellen szuper szer a fokhagyma, a retek vagy a hársfatea. A legjobb, ha a retket lereszeljük, mézzel és répával ízesítjük – naponta többször is fogyaszthatunk belőle.

Nátha ellen tea, mézTorokgyulladás ellen: tea mézzel

Ha begyulladt a torkunk, többféleképpen gyógyíthatjuk: először is tekerjük körbe jó meleg sállal, ez ugyanis segíti a véráramlást. Készítsünk kamilla- vagy édesköményteát, ízesítsük mézzel. Arra figyeljünk, hogy a mézet ne tegyük rögtön a forró teába, így ugyanis elveszíti jótékony hatását. Várjunk egy pár percet, míg egy kicsit kihűl a teánk és utána ízesítsük.

Orrfájásra: krumpli

A sok fújástól orrunk kivörösödik és fájni is kezd – készítsünk rá krumpliborogatást. Ezt a hagyományos gyógymódot nagymamáink is előszeretettel használták, hiszen ugyanolyan gyors hatást érhetünk el vele, mint a drága krémekkel, kenőcsökkel. Főzzünk meg két kisebb krumplit, törjük szét és simítsuk egy konyharuhába. A meleg borogatást tegyük az orrunkra, oldani fogja a fájdalmat és csökkenti a kipirosodást.

(Németből fordította: Sophie)