Tudományosan nem megalapozott a gluténmentes őrület az átlagembereknek

A gluténmentes étrend követése nem jár előnnyel az átlagos, egészséges felnőtt népesség számára – állítja az Arizonai Állami Egyetem professzora a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban publikált tanulmányában. Glenn Gaesser, az egyetem Egészséges Életmód Kutatóközpontjának igazgatója szerint az utóbbi időben kialakult népszerűsége ellenére a gluténmentes diéta nem hatékony módja a fogyásnak.

Tudományosan nem megalapozott a gluténmentes őrület az átlagembereknekSőt, valójában arra utaló tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, melyek szerint a glutén akár jótékony egészségügyi hatást is gyakorolhat az emberi szervezetre.

Gaesser és munkatársa, Siddhartha Angadi, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatója azt írják tanulmányukban, hogy a glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje. A liszt- illetve gluténérzékenységben szenvedő betegek a hasgörcsök, puffadás és hasmenés elkerülése érdekében tartózkodniuk kell minden gluténtartalmú élelmiszertől. Hazánkban a népesség körülbelül 1,5 százaléka érintett a rendellenességben, de sokan mások is úgy vélik, hogy jót tesz egészségüknek a gluténmentes étrend.

Gaesser szerint a mára sokmilliárd dollárossá vált, gluténmentes termékeket gyártó iparág valójában téves elven alapul. „Gluténmentes diéta címszó alatt 4,2 millió találatot kapunk a Google keresőben, egyre több sztár követi ezt az étrendet, és több száz könyv jelent meg a témában” – mondja a kutató. „Fogyást azonban csak a kalóriabevitel csökkentésével lehet elérni. Valószínűleg senkinek sem árt a gluténmentes étkezés, de kutatások bizonyítják, hogy a glutén hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és az immunműködéshez, és segítheti az egészséges baktériumflóra kialakulását a bélrendszerben.”

A szakértő azt is hozzátette, hogy a gluténmentes étrend gyakran hízáshoz vezet, mert a gluténmentes termékek több hozzáadott zsírt és cukrot tartalmaznak, mint más termékek. A professzor a tanulmány publikálásakor azt is közzétette, hogy kutatását a Gabonatartalmú Élelmiszerek Alapítványa megbízásából készítette, és bár ezért elfogultsággal is vádolhatják, elemzése során nem talált a szakirodalomban olyan publikált eredményt, ami a gluténmentes étrend előnyeit bizonyítaná a lisztérzékenységben, dluténérzékenységben vagy autoimmun betegségekben szenvedő betegek számára. Szükség lenne hasonló kutatásokra, mégsincsenek ilyenek. Gaesser tanulmánya a másik oldalról közelítette meg a gluténmentes őrületet. Mivel a szakértő szerint túl sokan követik ezt az étrendet megalapozatlan okokból, itt az ideje, hogy végre a tudományos érveket is figyelembe vegyük.