Amit körmeink elárulnak az egészségről

Akár hosszú, akár rövid a körmünk, vörös vagy lakkozatlan, hosszú vagy széles – csak körmeinkkel válik kezünk igazi „eszközzé”. Segítségükkel apró tárgyakat emelhetünk fel, vagy megvakarhatjuk vele a viszkető helyet. Körmünk, a szaruszövet védi az ujjvégeket Az egészséges köröm névjegykártya a tulajdonosa számára, ugyanakkor árulkodik az egészségünkről is .

A köröm és a körömágy elváltozásai nemcsak a kinézetük miatt fontosak. Néhány közülük ártalmatlan, mások viszont komoly egészségi problémákra utalhatnak, amelyekkel feltétlenül foglalkozni kell. Jó tudni azt is, hogy a körömlakk és a körömragasztó is okozhat allergiás reakciókat, elszíneződéseket a körmökön.Nézzük, mit mutat a körmünk!

A körmök elszíneződései

Fehér foltok és csíkok a körmön nem csupán a vitamin-és ásványianyag-hiány jelei. Sokkal inkább egy „rabiátus” manikűr eredménye, mely megsértette a körömágyat. Oka lehet az is, hogy levegő szorult a köröm alá. A Mees-csíkok lehetnek mérgezés, de röntgensugárzás jelei is.

Az egész köröm elszíneződésének sok oka lehet, pl. kémiai anyagok, mosó- és tisztítószerekkel való érintkezés, körömlakk használata, gyógyszerhasználat, vagy akár vitaminhiány is. Anyagcsere-zavarok, krónikus bőrbetegségek, szív-és vesekárosodás, vagy mérgezés is okozhatja a köröm teljes elszíneződését.

Fekete elszíneződést a körömágy-hematóma okozhat, ha például kalapáccsal ráütünk… Idővel a köröm rendesen utánanő. A barnás vagy kékesfekete elszíneződést okozhatja anyajegy vagy melanóma. Ennem az esetben feltétlenül orvosnak kell látnia! A sárgás elszíneződés májbetegségre vagy sárgaságra utalhat, a zöldes elszíneződés penészgombára vagy baktériumfertőzésre.

A körmök deformációja

Már a köröm hornyainak fajtája is elárul valamit. A finom hosszanti barázdák többnyire ártalmatlanok és esetleg folyadékhiányra utalhatnak – igyon tehát többet! Keresztirányú barázdák felléphetnek minden súlyos megbetegedésnél, de akár kemoterápia következményeként is.

A felfelé ívelt körmök máj- és tüdőbetegség vagy vérszegénység, a befelé hajlított körmök gyomor-bélpanaszok, a megvastagodott és ívelt körmök keringési problémák jelei lehetnek.

(Németből fordította: Koncz László)