A nyugtató hatású macskagyökér

A macskagyökér története folyamán sok mindenre jó volt már. Többek között fiatalító hatást tulajdonítottak neki, és ez az ajánlás már akkoriban is elsősorban harmonizáló és nyugtató hatásán alapult. Bár már a rómaiak, egyiptomiak és a középkor gyógyítói is használták a macskagyökeret orvosi kezelésre, a növény még mai is sok tekintetben rejtély. Így például nem ismert pontosan, honnan származik a neve.

Gyógyszerkészítéshez az európai macskagyökeret használják. A macskagyökér-készítmények igénye nagy, úgyhogy a több mint 1,5 méter magas rózsaszín-fehéres virágzatú növényt ültetvényeken termesztik. Vadon Európa és Ázsia mocsaras területein nő.Ami biztos: nyugtató hatású

A macskagyökér összetevői és hatása

A tudósok több mint száz összetevőjét állapították meg. Nem ismert azonban, hogy ezek közül melyek hatásosak. Azt gyanítják, hogy valamennyi együtt fejti ki hatását. Kísérletek bizonyították, hogy a macskagyökér-kivonatok gátló hatást fejtenek ki az idegelvezetésekre az agyban, ugyanúgy, mint a legismertebb receptköteles altató- és nyugtatószerek.

A macskagyökérnek alvást segítő és félelemoldó hatása van. Ez megmagyarázza, miért rövidíti meg az elalvás időtartamát, és mért javítja az alvás minőségét. Mint a legtöbb gyógynövény, a macskagyökér hatása is csak egy idő múlva jelentkezik.

A macskagyökér használata

A középkorban mindenre használták, a szembetegségtől egészen a pestisig. A modern tudomány vizsgálatai ezt nem igazolták. Ma idegesség, nyugtalanság, álmatlanság és görcsös gyomor-bélrendszeri panaszok a macskagyökér felhasználási területei. Különböző formában ajánlják: cseppenként, tablettaként, drazséként vagy kapszulaként. Ezen kívül hatásnövelés céljából más gyógynövényekkel is kombinálják – például komlóval, orbáncfűvel, golgotavirággal és citromfűvel. Kapható teaként és fürdőszerek kiegészítőjeként is.

A macskagyökér-preparátumokat megfelelően nagy adagolásban kell használni, általában naponta kétszer 15 csepp ajánlható. A bevétel időpontja a panaszoktól függ. Alvászavar esetén elég egyszeri adag, maximum 1 órával lefekvés előtt.

(Németből fordította: Koncz László)