Kihat lányaik termékenységére az anyák menopauzája

Tudósok szerint az anya menopauzájának kezdete alapján megjósolható, mennyire lesz termékeny a lánya, a méhben megmaradt petesejtek ugyanis árulkodóak lehetnek e tekintetben. A kutatók több mint ötszáz 20 és 40 év közötti dán nőt követtek nyomon, akiket három csoportra osztottak az alapján, hogy az édesanyjuknak korán (azaz még 45 éves kora előtt), átlagos időben (azaz 46 és 54 éves kora között), vagy későn (azaz 55 éves kora után) maradt-e el végleg a menstruációja.

Kihat lányaik termékenységére az anyák menopauzájaA nők méhében megmaradt petesejteket a szakemberek kétféle módszerrel vették számba, egyfelől az anti-müllerian hormon (AMH) szérumszintjének megmérésével, másfelől az antralis folliculusok (tüszők) számának hüvelyi ultrahanggal történő meghatározásával. Azt tapasztalták, hogy azokban a nőkben, akiknek az anyja korai menopauzát élt át, gyorsabban hanyatlott mindkét érték, mint azokban, akiknek az anyja későn lépett a változó korba.

A különbség – az egyéb tényezők figyelembe vétele mellett is – is úgy alakult, hogy az első csoportba tartozó nők 9, a másodikba tartozók 7, a harmadikba tartozók pedig 4 százalékos romlást mutattak egy év alatt az anti-müllerian hormon szintjében, az antralis folliculusok tekintetében pedig ez az arány 6, 5, illetve 3 százalék volt.

A nők méhében megmaradt petesejtek száma hatással van a természetes fogamzóképességre, ám az évek előrehaladtával a petesejtek száma és minősége egyaránt romlik. Amint arról a kutatást vezető dr. Janne Bentzen, a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa beszámolt, a vizsgálatok alátámasztják azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a „petefészek tartalékkészlete” örökletes tényezőkőn alapszik.