Mi mindenre jó a gyömbér?

A gyömbér nemcsak a konyhában kedvelt, ahol jellegzetes aromája a legkülönbözőbb ételek ízét teszi finomabbá, hanem ez a különös alakú gumó az orvostudományban is figyelmet érdemel. Számos egészségi problémánál segít, többek között izomfájdalmak és utazási betegségek esetén. Sokan gyömbért használnak megfázáskor, mivel stimuláló hatással van az immunrendszerre. Próbálja ki például a gyömbérteát , vagy a sárgarépa-gyömbér levest!

Megfázás ellen, fájdalmak csökkentésére

A gyömbér illóolajokban gazdag és tartalmazza az ún. gingerolt és a shogaolt (ezek adják a gyömbér sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízét). Ha a gyökeret hosszabb időn át tároljuk, a lágy gingerol átváltozik csípős shogaollá. Az értékes anyagok legnagyobb része a növény héja alatt található, ezért csak egészen vékonyan célszerű hámozni.Hámozzuk vékonyan!

Az összetevők miatt a megfázásos betegségek kezelésére, valamint az immunrendszer erősítésére használják. Tudományosan azonban eddig még nem bizonyítható, hogy rendszeres fogyasztása révén a megfázás valóban megelőzhető-e. Úgy vélik azonban, hogy a gyömbérben lévő csípős anyag belülről felmelegíti a testet és elősegíti a vérkeringést, ennek köszönhetően a kórokozók nehezebben képesek megtelepedni a nyálkahártyán. Emellett a gyömbérnek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ez vélhetően arra vezethető vissza, hogy a gyökérben lévő gingerol hasonló szerkezetű, mint az acetil-szalicilsav. Következésképpen a gingerol a szervezetben ugyanazon enzimeket gátolja, amelyeket a szalicilsav. Az első tudományos tanulmányok ezt látszanak igazolni. Gyömbérextraktumokat használnak többek között izomfájdalmak és reuma kezelésére. Különösen hatásos túlerőltetés következtében fellépő izomfájdalmak esetén, Kínában fejfájás kezelésére is használják.

Segít emésztési panaszok esetén

Aki gyakran szenved felfúvódástól és székrekedéstől, fogyasszon sok gyömbért. A növény serkenti az epetermelést és meggyorsítja a zsírlebontást, ezért különösen zsíros ételek fogyasztásakor ajánlott, étvágytalanság esetén pedig hatásos a gyömbértea fogyasztása

Utazási betegségnél

A gyömbér nemcsak emésztési problémáknál hatásos, hanem utazási betegség esetén is. Összetevői állítólag hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az émelygést és a hányinger. Különösen hatásos repülőgépen, autóban, vagy vonaton történő utazáskor. Hajóutazásoknál kevésbé hatékony. Általánosan érvényes, hogy hosszabb utazáskor minden négy órában meg kell enni egy gyömbérdarabot.

Gyömbér a terhesség alatt

Terhesség alatt használata ételként vagy italként vitatott. Állítólag hányinger ellen ekkor is jót tesz egy csésze gyömbértea. Nagyobb mennyiségben történő fogyasztása biztonsági okokból inkább mellőzendő, mivel elősegítheti a koraszülést. A terhes nők mellett más csoportoknak is célszerű lemondani a gyömbér élvezetéről: ide tartoznak pl. az érzékeny gyomrú emberek, ugyanis a gyömbér fokozza a gyomorsavképződést. A magas vérnyomásban szenvedőknek vagy epekővel bajlódóknak sem ajánlott a gyömbér.

Fogyás gyömbérrel

A gyömbér fokozza az anyagcserét, ezért megkönnyíti a fogyást – ez az állítás tudományosan még nem bizonyított. Mindegy azonban hogy segít-e a fogyásban, mindenképpen egészséges. Fogyasszon ezért nyugodtan gyömbért, vagy készítsen egy csésze gyömbérteát. Ha eközben még a kilók is csökkennek, annál jobb.Répás-gyömbéres leves

Recept: gyömbértea

Megfázás esetén mindig ajánlott sokat inni. Különösen hatásos a friss gyömbértea, mivel a gyömbér immunerősítő és fertőtlenítő hatása bizonyított.

A gyömbértea előkészítése: tegyen két evőkanál frissen reszelt gyömbért egy tálba. Adjon hozzá egy liter vizet és főzze fel 10 percig. Szűrje le, ezt követően a teát és ízesítse mézzel, vagy citromlével.

A gyömbérteával szemben a gyömbérvíznél a gyömbért nem forralják együtt a vízzel, hanem a forró vízzel csak leforrázzák.

A gyömbérvíz előkészítése: reszeljen apróra egy kevés gyömbért, és öntse fel forró vízzel. Hagyja letakarva 10 percig állni. A gyömbérvíz mind az éppen kitört megfázás, mind annak megelőzésére ajánlott.

Recept: sárgarépa-gyömbér- leves

Hozzávalók:

  • 70 dkg sárgarépa
  • 7 dkg gyömbér
  • 1 alma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 liter csirkehúsleves
  • kevés citromlé
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 csipet cayenne bors

Elkészítés: hámozza meg a sárgarépát, vöröshagymát, az almát és a gyömbért, és vágja mind kockára. Tegye a vajat egy serpenyőbe, ezen dinsztelje meg a vöröshagymát. Keverje bele a curryt, majd adja hozzá az almát, és főzze a levest legalább 30 percig. Pürésítse a levest, ízesítse sóval, cayenne borssal és citromlével.

(Németből fordította: Koncz László)