Gyógyszer helyett almakúra – viszlát fejfájás!

Ahelyett, hogy rögtön gyógyszer után nyúlunk, a fejfájás kellemetlen tüneteit próbáljuk meg természetes módon, pirulák nélkül elmulasztani. Aki hajlamos a fejfájásra, tudja, mennyire kellemetlenek a tünetei. A nyomó, lüktető fájdalmat gyakran kíséri szédülés és hányinger is – nem csoda, ha szeretnénk mielőbb elmulasztani a fejfájást. A sok fájdalomcsillapítóra azonban egy idő után immúnisak leszünk – pirulák helyett próbáljunk ki inkább néhány természetes gyógymódot.

Inni, inni, inni

A fejfájás okai között sokszor a kevés folyadékbevitel áll. Télen kevésbé érzünk szomjúságot, mint a melegebb hónapokban, éppen ezért hajlamosak is vagyunk arra, hogy kevesebbet igyunk. Próbáljunk meg mindennap arra törekedni, hogy legalább másfél liter folyadékot vigyünk a szervezetbe. Nem kell feltétlenül vízre gondolni, ha jobban esik a meleg, forró tea, akkor igyuk azt!

Tipp: A gyömbértea nagyon jó választás, ha fáj a fejünk. Egy körülbelül 2 cm-es gyömbérgyökeret aprítsunk fel és öntsük le vízzel. Hagyjuk állni, majd naponta legalább egy pohárral igyunk belőle.Segíthet az almakúra, a gyömbértea

Egészséges életmód

Az unalomig ismételt tanácsok a fejfájás elmulasztásánál is hasznosak lehetnek: kerüljük a stresszt és ha lehet, mozogjunk. Bár télen jobban szeretünk inkább bekuckósodni és lustálkodni, hetente legalább kétszer vegyük rá magunkat a mozgásra. Nem kell edzőterembe járnunk, ha nem akarunk, elég az is, ha egy jó nagy sétát teszünk a levegőn.

Együnk jól és eleget

Az sem mindegy, mit eszünk! Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, diót, mogyorót és minél több gyümölcsöt! Akinek sokszor fáj a feje, ügyelnie kell arra is, hogy rendszeresen, legalább négyóránként egyen valamit. Sokszor ugyanis az éhség váltja ki a fejfájást! Ha tehetjük, kerüljük a nagyon fűszeres fogásokat, a zsíros sajtokat, a csokit és a vörösbort.

Tipp: Egyszer egy hónapban tartsunk almakúrát. Három napon keresztül ne együnk mást, csak másfél kg almát naponta. Fontos, hogy az almát magozzuk ki, hámozzuk meg és reszeljük le, csak így fogyasszuk!

Kávészünet és friss levegő

Ebéd után egy eszpresszó- vagy egy tejeskávé sokszor sokat segít. A koffeintől ugyanis beindul a vérkeringés és csökken a fejfájás. A legjobb, ha ezt a kávét a friss levegőn fogyasztjuk el. Próbáljunk meg mindennap legalább fél órát a szabadban tölteni, nagyokat lélegezni és sétálni.

Alvás

Fordítsunk időt a pihenésre és az alvásra is, a kialvatlanság és a fáradtság ugyanis gyakran ütközik ki erős fejfájásban. Lefekvés előtt meditáljunk, kicsit lazítsunk, teremtsünk az alváshoz nyugodt környezetet és próbáljunk meg legalább hét-nyolc órát pihenni.

(Forrás: focus.de, németből fordította: Sophie)