Nincs szükség röntgensugárra a vakbélgyulladás diagnosztikájában

A vakbélgyanúval kórházba kerülő gyerekeket gyakrabban vizsgálják a sugárzással működő CT-gépek segítségével, derítette ki a Washington Egyetem orvosi karának kutatása. A St. Louis Gyermekkórházban azonban inkább ultrahanggal diagnosztizálják őket, ami biztonságosabb, mivel hanghullámokat használ.

Nincs szükség röntgensugárra a vakbélgyulladás diagnosztikájábanMindkét módszerrel jelentősen csökkenthető a feleslegesen elvégzett műtétek száma, nemrég elvégzett kutatások azonban arra engedtek következtetni, hogy a CT-vizsgálat során alkalmazott sugárzás jelentősen emeli a később kialakuló rákos megbetegedések kockázatát. Emiatt a kutatók újból felmérik a CT-készülékek szerepét, és vizsgálják, miként lehetne csökkenteni a használatukat. A kutatás anyaga a Pediatrics című folyóiratban jelent meg.

„A vakbélgyulladás diagnózisát nehéz felállítani, mert a tünetek közül sok megegyezik a vírusos fertőzések és más problémák jeleivel” – mondta el a kutatás vezetője, Jacqueline Saito, sebész adjunktus. „Az egészséges vakbelet senki sem akarja kivenni, de ha gyulladás esetén túl sokáig tétlenkedünk, perforálhat, ami komplikációkhoz és lassabb gyógyuláshoz vezethet.”

A féregnyúlvány (appendix) egy ujj alakú képlet, mely a bélrendszer egy szakaszából, a vakbélből ered. Ha elfertőződik, vagy elzáródik, akkor beszél a köznyelv vakbélgyulladásról. Tünetei között szerepel a hasi fájdalom, hányás és láz. Saito és munkatársai 423 gyerek adatait elemezték, akik vakbélműtéten estek át a St. Louis Gyermekkórházban. 218 gyermeket ott helyben diagnosztizáltak, 205 esetet pedig más kórházakból utaltak át oda. Megvizsgálták, miként állították fel a kórismét és hogy az operáció nyomán igazolni lehetett-e a CT-vizsgálat eredményeit.

A CT több irányból bocsát röntgensugarakat a testbe, és évek óta alkalmazzák e betegség megállapítására. A más kórházakból átirányított gyerekek 85 százaléka átesett preoperative CT-vizsgálaton, a St. Louisba felvetteknek pedig a 45 százaléka. Mostanában kezdik előnyben részesíteni az ultrahangos diagnosztikát, különösen a St. Louisban: itt a gyerekek felét így szűrték, az általános kórházakból átutaltak 20 százalékához képest. 7 százalékukat semmilyen képalkotó eljárásnak nem vetették alá, 15 százalékuknál pedig mindkettőt bevetették. Bár az ultrahang biztonságosabb módszer, speciálisan képzett szakember szükséges a működtetéséhez, és nagy gyakorlatra tett szert gyermekek diagnosztizálása terén.

„E betegség esetén igen nehéz megfelelően végrehajtani a vizsgálatot. A gyermekkórházak személyzete megkapta az ehhez szükséges képzést, de ez egy általános kórházban sajnos nem elérhető” – magyarázta Saito, aki jelenleg azon betegek adatait elemzi, akiknél a műszeres vizsgálatok kizárták a vakbélműtét szükségességét. Arra kíváncsi, voltak-e további tüneteik, illetve végül átestek-e mégis a sebészeti beavatkozáson. „Végeredményben szeretnénk megtudni, miként csökkenthetnénk a CT-vizsgálatok számát a betegellátás veszélyeztetése nélkül. Be kell azonosítanunk azokat a betegeket, akiknél valóban elkerülhetetlen a CT, és azokat is, akiknél más módon is meg lehet állapítani a vakbélgyulladást.”