Nem előnyös a teniszkönyök kezelésében a szteroidinjekció

A kortikoszteroid injekció elterjedt kezelési módszer teniszkönyök esetében, de a legújabb kutatás szerint több kárt okozhat, mint hasznot. A könyökben található ín túlterheléséből eredő fájdalmas rendellenességben, hétköznapi nevén teniszkönyökben szenvedő betegeknek még egy rossz hírrel szolgál a tanulmány: szerzői szerint a fizikoterápia és a szteroidinjekció kombinálása hosszútávon sem előnyös.

Nem előnyös a teniszkönyök kezelésében a szteroidinjekció„A szteroid injekcióval kezelt betegeket figyelmeztetni kell arra, hogy az injekció után 3-12 hónappal a betegség kiújulhat, még akkor is, ha rövid távon javulást tapasztaltak” – állítja a Journal of the American Medical Association februári számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Bill Vicenzino, az ausztrál Queensland Egyetem kutatója. A kiújulást gyakran annak tulajdonítják, hogy a páciensek az injekció után jobban érzik magukat, és újra túlterhelik a könyöküket. Ennek elkerülésére az injekciót követően fizikoterápiát javasolhatnak, hogy fokozatosan térjenek vissza a teljes aktivitási szintre.

„A szteroidinjekció azonban a kiújulás magasabb előfordulását okozta, mint a placebo injekció, ami azt mutatja, hogy a magas kiújulási arány oka valójában a szteroidinjekció” – magyarázta Vicenzino. A szakértő azt is hozzátette, hogy a szteroidinjekció hosszú távon is jelentősen kevésbé bizonyult előnyösnek, mint a placebo injekció, még akkor is, ha fizikoterápiával kombinálták.

A kutatáshoz 165 teniszkönyökben szenvedő beteget osztottak be véletlenszerűen négy kezelési csoportba. Az első szteroidinjekciót, a második placebo injekciót, a harmadik szteroidinjekciót és fizikoterápiát, a negyedik pedig placebo injekciót és fizikoterápiát kapott. A betegek átlagosan körülbelül nyolc hétig részesültek a kezelésekben. Egy év múlva a szteroidinjekciót kapott betegek 83 százaléka épült fel teljesen, illetve tapasztalt jelentős javulást, míg ez az arány 96 százalék volt a placebo csoportban. Ráadásul a szteroidinjekciót kapott betegek 54 százalékában újult ki a teniszkönyök, míg a placebo kezelésben részesülteknek csupán 12 százaléka tapasztalt kiújulást.

Dr. Andrew Rokito, a New York-i Langone Kórház sebésze is egyetért azzal, hogy a szteroidinjekció nem segít teniszkönyök esetén. Rokito szerint a legjobb gyógymód az, ha időt adnak a könyök gyógyulásának. A kortizon ugyan rövidtávon előnyökkel járhat, összességében azonban nem segít.