Fokozza az ízületi gyulladás kockázatát a padlószőnyegek összetevője

A Yale Egyetem munkatársainak elemzése szerint két igen elterjedt, a perfluor-karbonok (PFC) csoportjába tartozó vegyület hölgyek esetén növeli a csont-ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A csont-ízületi gyulladás igen gyakori gyulladásos betegség, mely fájdalommal, és az érintett ízület merevségével járó állapot, az okot a ízfelszíneket borító porc kopása jelenti.

Fokozza az ízületi gyulladás kockázatát a padlószőnyegek összetevőjeSarah Uhl és munkatársai a PFC-csoportba tartozó két vegyület, a perfluorooktán szulfát (PFOS) és a perfluorooktanát (PFOA) ízületekre gyakorolt hatását vizsgálták. Ugyan nők esetén egyértelműnek tűnik a kockázat fokozódása, azonban az ok-okozati viszonyra nem sikerült magyarázatot találni. A számos konyhai eszközben, szabadtéri konténerben és padlószőnyegben jelenlévő anyagok kapcsán férfiakban nem jelentkezett hasonló jellegű kockázat.

Az Environmental Health Perspectives oldalain megjelent tanulmány újabb példáját jelenti, hogy a környezetünkben előforduló szintetikus termékek jelentősebb közegészségügyi hatással rendelkeznek, mint azt korábban gondoltuk. A PFC-k megtalálhatóak egyes ételek csomagolóanyagában, vízálló eszközökben, például az esőkabátokban, illetve a textilipar is alkalmazza utókezelés céljából. Korábban kimutatták, hogy a vegyületekkel való, magzati korban történő találkozás nagy eséllyel megnöveli középkorúaknál az LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) szintjét, ami a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából jelent kockázatot.

A csont-ízületi gyulladás vizsgálata során a kutatók egy 2003 és 2008 között végzett felmérés adatait használták fel, melyben mintegy 4 ezer férfi és nő vett részt (20-tól 84 éves korig). Férfiaknál nem, de nők esetén igen erős összefüggés mutatkozott a PFC-kkel való találkozás és a csont-ízületi gyulladás között. A kutatók feltételezik, hogy ezen kémiai anyagok befolyásolják a női hormonális rendszer működését, ami a szóban forgó gyulladásos betegség ismert kockázata. Mindazonáltal a jelenség alaposabb megértése további vizsgálatokat tesz szükségessé.