Leheletvizsgálattal kimutatható a gyomorrák

Izraeli és kínai kutatók 130 beteg részvételével végzett kísérletükben kimutatták, hogy a teszt 90 százalékos pontossággal képes kimutatni a gyomordaganatot, és megkülönböztetni a rákot más gyomorpanaszoktól. A British Journal of Cancer szaklapban megjelent tanulmány szerint a vizsgálat forradalmasíthatja és felgyorsíthatja e daganattípus diagnosztizálását.

Leheletvizsgálattal kimutatható a gyomorrákAz Egyesült Királyságban évente körülbelül 7000 emberben alakul ki gyomorrák, és a többségükben a daganat előrehaladott állapotát mutatják ki. A betegek kétötöde legalább egy évig túlél, de a kezelések ellenére csak egyötödük él túl öt évnél tovább.

Az orvosok jelenleg a gyomor nyálkahártyájából endoszkóppal vett szövetminta vizsgálatával diagnosztizálják a betegséget. Az új teszt azokat a kilégzett levegőben lévő vegyületeket kutatja, amelyek a gyomorrákos betegek esetében jellemzők. A daganat az illékony szerves vegyületek jellegzetes szagát adja ki, ami a megfelelő orvosi eszközökkel, vagy akár kutyákkal is azonosítható.

A vizsgálat alapjául szolgáló technika nem számít újdonság, mivel számos kutatást végeznek a különböző daganattípusok leheletvizsgálat útján történő kimutatásával kapcsolatban. Hossam Haick, a Technion-Israel Műszaki Intézet professzorának kutatása azonban azt mutatja, hogy az új teszt valóban hatékony módja lehet a gyomordaganatok kimutatásának.

A kutatás során 37 gyomordaganatban és 32 gyomorfekélyben szenvedő, továbbá 61, egyéb gyomorpanaszokkal küszködő beteget vizsgáltak. A teszt azon felül, hogy 90 százalékos pontossággal különbséget tett e rendellenességek között, még a korai és késői stádiumú gyomordaganatokat is meg tudta különböztetni. A kutatócsoport most még több beteggel, szélesebb körű vizsgálattal próbálja igazolni ezeket a kezdeti eredményeket. Az első kísérlet eredményei biztatók, de bizonyításukhoz természetesen nagyobb szabású kutatások elvégzésére lesz szükség.