Máriatövissel a toxinok ellen

A méregtelenítés témája egyre divatosabbá válik, úton-útfélen találkozunk vele. De pontosan mit takar ez a kifejezés, miről szól ez a folyamat? Hihetetlen, mennyi minden károsítja a szervezetünket, nap mint nap… Kinek, mikor, mennyi ideig és milyen módszerrel érdemes méregteleníteni? Íme néhány hasznos tudnivaló kezdő és haladó méregtelenítőknek egyaránt.

Mindenki számára ismert tény, hogy a környezetszennyezés, a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatással van az egészségre. Ám arról már ritkábban hallunk, hogy a különböző cukrozott italok, a mesterséges adalékanyagok, egyes illat- és tisztítószerek, no és a gyógyszerek (köztük a fogamzásgátló tabletták is!) károsíthatják a májat.Máriatövis

A méregtelenítés valójában nem más, mint szerveink, különösképpen májunk munkájának megkönnyítése, a káros anyagok és szabad gyökök semlegesítésére tett kísérlet. A tisztulás folyamatának sok típusa van: némelyek igen kemény munkát és lemondásokat követelnek, míg más módszerek játszi könnyedséggel kivitelezhetők. Utóbbi megoldásra jó például szolgálhatnak a máriatövis tartalmú gyógynövény-kivonatok. A mozgástól és az egészséges táplálkozástól persze ez esetben sem tekinthetünk el.

A máriatövis a természetben évezredek óta fellelhető ez a gyógynövény, amelynek hatóanyagát ma már az orvostudomány is célzottan alkalmazza a káros anyagok semlegesítésére. Hozzájárul a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a májsejtek normális regenerációjához, elősegíti a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Sőt, emésztőrendszerünk működését is serkenti! A nyár közeledtével nem árt belekezdeni egy méregtelenítő kúrába, így segítve elő a formás alakot, a jó közérzetet és az emésztőrendszer megfelelő működését.

A népi gyógyászat méregtelenítésre és a máj védelmére évszázadok óta a máriatövis-kúrát ajánlja. Nem véletlenül, a máriatövis magjában található silymarin nevű hatóanyag valóban hatékonyan segíti a máj méregtelenítő feladatának ellátását. A máriatövis emellett csökkenti a koleszterinszintet, és segít a II. típusú diabéteszben szenvedőknek, más hagyományos gyógynövényekkel karöltve csökkenti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. A javasolt fogyasztási mennyiség 12-15 gramm a szárított gyógynövényből, ami 200-400 mg silymarinnak felel meg. Súlyos esetekben akár több is lehet, mivel hatékonysága a bevitt mennyiség növekedésével együtt nő. (Nagy mennyiség alkalmazása előtt mindig kérjük ki szakember véleményét.)

A két hónapos méregtelenítési programot úgy képzeljünk el, mint ha pajzzsal vennénk körül májunkat – létfontosságú szervünk hálás lesz érte. „Vannak olyan élethelyzetek, amikor kiemelten fontos lehet szervezetünk méregtelenítő funkcióinak segítése azzal, hogy odafigyelünk az étkezéseinkre és az életmódunkra. Különösen érdemes ezt megfontolniuk például azoknak, akik munkájuk során gyakran kerülnek kapcsolatba festékekkel, vegyszerekkel. Ilyen szempontból veszélyeztetett foglalkozásúak a szobafestők, autószerelők, borászok, de a testépítők és kozmetikai szolgáltatóiparban dolgozók is. Akik rendszeresen szednek valamilyen gyógyszert, mindig konzultáljanak a kezelőorvosukkal, mielőtt szervezetük megsegítése érdekében méregtelenítő kúrába kezdenek” – tanácsolja a dietetikus.

Tipp: A kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes őrlésű gabonákban, sovány húsokban, halakban, energiamentes folyadékban (vagyis vízben) gazdag táplálkozás és a testmozgás együttese segíti a méregtelenítés folyamatát.

Forrás: redlemon)