Keserű anyagok lazíthatják el a légutakat

A leveles kel és a keserű dinnye egyszer talán az életünket is megmentheti. A Massachusettsi Egyetem Orvosi Karának kutatói egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogyan képesek a bizonyos élelmiszerek keserű ízét adó vegyületek visszafordítani a légutak összehúzódását. Ez a hatás a későbbiekben a légutak akadályoztatásával járó betegségek, például az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésében használható fel.

Keserű anyagok lazíthatják el a légutakat„Izgalmas lehetőség, hogy egy szép napon, további kutatásokat követően, a bronchodilátorok új gyógyszerosztályát lehet majd kifejleszteni, amivel gyorsabban és kevesebb mellékhatással lehet visszafordítani az asztmás rohamokat, mint a jelenleg rendelkezésre álló készítményekkel” – nyilatkozta a PLOS Biology márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Ronghua ZhuGe.

A keserű íz receptorai valószínűleg azért alakultak ki a szervezetünkben, hogy figyelmeztessenek a kártékony vagy mérgező élelmiszerekre. A kutatók hosszú ideig úgy vélték, hogy ezek a receptorok csak a nyelvben lévő néhány sejtben fordulnak elő, de az elmúlt néhány évben kiderült, hogy sok más sejtben is megtalálhatók a testünk más részein.

A légutakban lévő simaizomban található keserű ízreceptorok ellazítják a sejteket, amikor keserű ízű anyagoknak vannak kitéve. Az asztma jellegzetessége a simaizom sejtjeinek rendkívüli összehúzódása, ami a légutak szűkületét, majd légzési nehezítettséget okoz. Az, hogy a keserű ízű anyagok képesek ellazítani ezeket a simaizmokat, arra utal, hogy megállíthatják az asztmarohamokat, ráadásul a jelenlegi gyógyszereknél gyorsabban.

Asztmaroham esetén a légutakban lévő simaizom sejt membránján található csatornák nyitva vannak, így a kalcium beáramolhat a sejtbe, melynek következtében összehúzódik. Amikor a sejtek összehúzódnak, a légutak összeszűkülnek, és nehezebbé válik a légzés. Dr. ZhuGe és munkatársai kimutatták, hogy a keserű anyagok lezárják ezeket a kalcium csatornákat, ami lehetővé teszi a bronchodilatációt. Amint a kalciumcsatornák bezárulnak, a kalcium szintje visszaáll a normális szintre, és a sejt ellazul. Ez pedig véget vet az asztmarohamnak.