Szívbetegséget okozhat egy közönséges antibiotikum

A klaritromicin nevű antibiotikum, melyet széles körben alkalmaznak alsó légúti fertőzések (tüdőgyulladás, heveny hörghurut) kezelésére, növeli a szívbetegség kockázatát – állítják a Dundee Egyetem munkatársai. A klaritromicin makrolid típusú antibiotikum, melyet főként krónikus légúti betegség heveny fellángolásában és tüdőgyulladásban használnak.

Szívbetegséget okozhat egy közönséges antibiotikumA British Medical Journal oldalain megjelent tanulmány egy régi sejtést igazol, miszerint a szer hosszabb távon fokozott kockázatot jelent a szívbetegség szempontjából, azonban mielőtt a vészharangot kongatnánk, a megerősítés végett újabb vizsgálatokat kell elvégezni. Dr. Stuart Schembri és munkatársai 1343 hörghuruttal, és 1631 tüdőgyulladással kezelt beteg egészségügyi adatait elemezték: a betegek egyik csoportja makrolid típusú antibiotikumot kapott, ezek adatait az ilyen ellátást nem kapó betegekkel hasonlították össze.

Egy évvel később 268-as hörghurutos és 171 tüdőgyulladásos betegnél regisztráltak szív- és érrendszeri eseményt, ez a klaritromicines betegek között 26, illetve 7 százalékot jelentett, szemben a klaritromicint nem kapók 18, illetve 7 százalékával. Ez a statisztikai elemzés szerint azt jelenti, hogy a klaritromicin hörghurutosoknál 1,5-szeresére, míg tüdőgyulladásnál 1,68-szorosra fokozza a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Mindazonáltal ez a különbség nem érintette a koszorúerek betegségeit.