Gyógyszer helyett gyógynövénnyel

Nem is gondolnánk, milyen sok kincs, gyógyító finomság rejtőzik a konyhánkban. Ha valamink fáj, vagy ha csak megfáztunk, érdemes először körbenézni a gyógyító növények háza táján – ezeket ugyanis már évszázadok óta sikeresen használják az orvoslásban. Ha nem akarunk rögtön gyógyszereket szedni panaszaink enyhítésére, bátran próbáljuk ki mi is ezeket a természetes gyógyítókat.

A növényeknek nemcsak a levelét hasznosíthatjuk, hanem a virágját, a gyökerét, a magvait vagy a termését is. Készíthetünk belőlük teát vagy borogatást. Íme egy kis összefoglaló a leghasznosabb gyógynövényekből.

Ánizs felfúvódás ellen

Ha hasfájással, haspuffadással küzdünk, igyunk ánizsteát. Az ebből a növényből készített gyógyteát nemcsak felnőttek ihatják, hanem kisgyerekek is. A növényben lévő olaj segíti az emésztést és oldja a görcsöket. Jó választás lehet még az ánizs mellett az édeskömény és a kömény is.A szegfűszeg fogfájás ellen jó

Szegfűszeget fogfájásra

A fogfájás bizony bármikor felléphet, és az egyik legkellemetlenebb fájdalom. Ha nem tudunk záros határidőn belül orvoshoz jutni, hogy kezeltessük a fogproblémánkat, akkor a legjobb, ha szegfűszeggel orvosoljuk a bajt. A benne lévő anyagok ugyanis csillapítják a fájdalmat és csökkentik a szájban kialakult gyulladást. Nagyon erős fájdalomnál a legjobb, ha egy vagy két szegfűszeget jó alaposan összerágunk.

Tipp: Csillapíthatjuk a fájdalmunkat szegfűszegolajjal is, ebben az esetben 3 csepp szegfűszegolajhoz adjunk ¼ kanál olívaolajat és alaposan keverjük össze. Mártsunk egy vattát a keverékbe, mossuk meg alaposan a fogunkat, és a vattát tegyük a fájós fogunkra.

Rozmaringot a keringésre

A rozmaring keringésjavító, nyugtató, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fertőzésgátló hatása miatt nagyon sok probléma elmulasztásában hatásos. Serkenti a keringést és az idegrendszert, lazítja az izmokat, csökkenti a puffadást, és étvágyjavító hatású is.

Tipp: Attól függ, hogy milyen problémánk van, a rozmaringot többféleképpen is felhasználhatjuk. Izomfájdalom esetén készítsünk ülőfürdőt, fogfájás, puffadás esetén igyuk tea formájában, ha pedig nehezen kapunk levegőt, nagyon köhögünk, akkor a rozmaringból készült illóolajat válasszuk.

Kakukkfüvet köhögésre

A nem múló, heves, hurutos köhögés egyik legjobb ellenszere a kakukkfű. Ez a növény ugyanis feloldja a lerakódásokat és felszakítja a köhögést. Készíthetünk belőle teát is, ilyenkor a legjobb, ha hársfavirágot és édesgyökeret is keverünk hozzá. Ízesítsük mézzel és fogyasszuk egész nap. Ha a teát már unjuk vagy nem szeretjük a gyógytea ízét, akkor készítsünk kakukkfüves forrázatot és gőzöljünk.Fájdalomcsillapításra csili

Zsályát a rossz lehelet ellen

A zsályát legtöbben a szájszag ellen használják – ugyanis nagyon jól frissíti a leheletet. Kevesen tudják azonban, hogy a zsálya nemcsak erre használható, hanem bizony köhögés és torokfájás ellen is kiváló. Készíthetünk belőle teát vagy öblögetőt is.

Tipp: Öblögetéshez 1-2 púpozott evőkanál zsályalevelet ¼ forrásban lévő vízzel öntünk le, hagyjuk állni tíz percig, majd öblögethetünk.

Chilit a fájdalom ellen

A chiliben található kapszaicin stimulálja a fájdalomérzékelő receptorainkat, ezért kiváló fájdalomcsillapító. A bátrabbak fogyaszthatják nyersen, szájon át, de kaphatóak kapszaicin tartalmú krémek is, amelyeket célzottan a fájdalmas területekre kenve használhatunk.

(Németből fordította: Sophie)