Hogyan ne csábuljunk el a svédasztalok közelében?

Fogyókúrázók számára kevés nagyobb kísértés van egy svédasztalos vendégségnél, ahol bármiből korlátlan mennyiségben fogyaszthat az arra járó, ám az American Journal of Preventive Medicine című lapban megjelent tanulmány éppen ebben kíván segítséget nyújtani tanácsaival. Amint arra a beszámoló felhívja a figyelmet, a svédasztalok két nagy veszélye a korlátlan mennyiség és az óriási választék.

Hogyan ne csábuljunk el a svédasztalok közelében?Korábbi kutatások már kimutatták, hogy ilyen esetekben a legtöbb ember óhatatlanul többet eszik, mint szokott, hiszen nagy a kísértés, hogy mindent megkóstoljon, és ami ízlett, abból minél többet egyen. A tanulmányt készítő Brian Wansink, a Cornell Egyetem munkatársa arra volt kíváncsi, mi a titka azoknak, akik még az ilyen nagy kísértés közepette, mint egy svédasztalos meghívás is képesek visszafogni magukat, és nem esznek meg ész nélkül mindent.

Wansink egy harmincfős csapatot állított össze, akik szakértő szemekkel kísérték figyelemmel több mint 300 ember étkezését, akik 22 különböző kínai étteremben fogyasztottak korlátlan mennyiségben. A megfigyelők – akiket még arra is megtanítottak, hogy minél pontosabban meg tudják becsülni a vizsgált személyek testtömeg-indexét – mindenre kiterjedő részletességgel elemezték ki valamennyi étteremlátogatót onnantól kezdve, hogy milyen messze ültek le a büféasztaltól, azon át, hogy kivel voltak az étteremben, egészen addig, hogy pálcikával vagy késsel-villával ettek-e.

Az eredmények alapján sikerült felállítani a legnagyobb különbségeket, ami a túlsúlyos, illetve a vékony emberek svédasztalos étkezésében megmutatkoztak. A soványabbak először is alaposan körbejárták az asztalt, mielőtt bármit is választottak volna, míg a kövérebbek az első dolgot, amit megláttak, már pakolták is a tányérjukra, emellett a vékonyabbak – ha csak módjuk volt rá – kisebb tányérra szedtek az ételből, így egyszerre nem tudtak semmiből nagy mennyiséget begyűjteni. Az is kiderült továbbá, hogy a soványabb személyek többnyire távolabb telepedtek le a büféasztaltól és tovább rágták az ételt, mint a túlsúllyal küzdők.

A szakemberek úgy vélik, a fenti stratégiák – testsúlytól függetlenül – mindenkinek segíteni tudnak abban, hogy ne egyenek többet a kelleténél, főleg ha ezek a megoldások már automatikussá válnak, és oda sem kell figyelni minderre. A legjobb taktika azonban még mindig az, ha kerüljük az olyan helyeket, ahol korlátlan mennyiségű ételt lehet fogyasztani, mert így biztosan nem esünk abba a csapdába, hogy rosszullétig tömjük magunkba a finomságokat.