A visszeres láb is lehet ápolt

Kanyargós, kidomborodó, duzzadt erek, lilás pókhálószerű képződmények – legtöbbször a lábszáron feltűnőek. Meleg időben ezek az értágulatok jobban meglátszanak, sok embernek okoznak kényelmetlenséget. A panaszok kiújulásában az életmódnak is nagy szerepe van, emiatt azonban senkinek sem kell lemondania az ápolt lábakról. Odafigyelni azonban mindenkinek érdemes, mert ha elhanyagoljuk, a visszerek komoly problémát okozhatnak.

Pókhálók és duzzadt erek

Álló helyzetben a felszínes erek a szív szintjétől lefelé teljesen természetes módon kitágulnak. Ez a folyamat magasabb hőmérséklet mellett még inkább megfigyelhető, jellegzetes például a nyári melegben a buszmegállóban hosszabb ideje egy helyben álldogálók kezén megjelenő értágulat. Kóros folyamatról akkor beszélünk, ha a vénák kanyargósan, zsákszerűen kidomborodnak és izmos faluk elernyed. Ez érintheti a mély és felszíni vénákat egyaránt. A jelenség esztétikai okokból az alsó végtagon zavaró leginkább.Pakolással, masszázzsal szépítsük

Gyógynövények, pakolások, masszázs

A visszerek kezelése érsebész feladata, a probléma létezéséről azonban a kozmetikusnak is tudnia kell. A visszerek soha nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Lényeges figyelmet és időt fordítani az ápolásukra, mivel elhanyagolt esetben súlyos szövődményeket okozhatnak.

Aromaterápiával foglalkozó kozmetikus otthoni ápoláshoz használható krémeket, borogatásokat ajánlhat. A leggyakrabban használt gyógynövények a fekete nadálytő, a tölgyfakéreg, a macskagyökér, az orbáncfű, a vadgesztenye, az árnika és a kökörcsin. Mindegyik növény felhasználási módja más, a szakember megmondja, hogy melyiket kell külsőleg, melyiket belsőleg alkalmazni.

A vénák felett a bőr elvékonyodhat, elszíneződhet, de meg is keményedhet. Kezdeti stádiumban jótékony hatású a finom mozdulatokkal végzett masszázs, később azonban ez szigorúan tilos!

A gyantáról nem kell lemondani

Állapottól függetlenül igaz, hogy a visszeres lábat nem jó tartós meleg hatásának kitenni. Nem javasolt ezért a szaunázás, de a forró termálvízben való hosszas ücsörgés is megfontolandó. Bizonyos kozmetikai kezelések is melegítő hatásúak, nem javasoltak ezért a melegítő krémes masszázsok és bizonyos fogyasztó kezelések sem. Egyértelműen tévhit azonban a gyantázás kerülése. A meleg gyanta a felhordást követő pár másodpercen belül kihűl, majd rögtön el is távolítják, így tartós meleg hatásról nem beszélhetünk. Senkinek sem kell tehát lemondania a szőrtelenítés egyik jól bevált, tartós megoldást nyújtó formájáról.