Több baktériumot tartalmaz egy női kézitáska, mint egy átlagos vécékagyló

A legújabb kutatások szerint a női retikülökben és más kézitáskákban valósággal nyüzsögnek a kórokozók, sőt a legtöbb táska több baktériumot tartalmaz, mint egy vécékagyló. A vizsgálatok szerint minden ötödik táska az emberre is veszélyes baktériumokat is tartalmaz. A táskákban minden esetben a kézkrémek voltak a legpiszkosabbak, a flakonok felületén ugyanis több volt a baktérium, mint egy átlagos vécéülőkén.

Több baktériumot tartalmaz egy női kézitáska, mint egy átlagos vécékagylóA rúzsok és a szempillaspirálok egy kicsit jobban teljesítettek. Az Initial Washroom Hygiene vállalat vizsgálatai rámutattak arra is, hogy szivacsos felületük miatt a bőr kézitáskák jelentik a legjobb búvóhelyet a baktériumok számára, mivel ezek épp ideális környezetet teremtenek a szaporodásukhoz. A kutatók szerint a nőknek rendszeresen antibakteriális törlőkendőkkel kellene tisztítaniuk kezüket és táskájukat, hogy megelőzhessék a felülfertőződést.

„A kézitáskák gyakran kerülnek kapcsolatba a kezünkkel és más felületekkel, ezért a különböző kórokozók átterjedésének esélye nagyon nagy, főleg, mivel a táskákat csak a legritkább esetben szoktuk kitisztítani” – nyilatkozta Peter Barrat, az Initial Hygiene szakértője. „Ha a kórokozók egyszer megtelepedtek a táskánkban, kezünkkel nagyon könnyen átvihetjük őket más felületekre. A rendszeres kézfertőtlenítés tehát alapvető fontossággal bír a fertőzések megelőzésének szempontjából, de az is nagyon lényeges, hogy időnként táskáinkat is alaposan kitisztítsuk, nehogy elszaporodhassanak bennük a baktériumok.”

A mostani kutatási eredmények nem sokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy kiderült, a munkahelyi konyhák némelyike olyan veszélyesen mocskos, hogy akár komoly betegségeket is okozhat. Az akkori vizsgálat, amit szintén az Initial Washroom Hygiene tudósai kezdeményeztek, rámutatott, hogy a munkahelyi konyhák felületein nagy mennyiségű kóliform baktérium található, amely kórokozó főként az ürülékben fordul elő és súlyos gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket okozhat. Egyes konyhai szárítók felszínén például az egészségügyi határérték négyszeresének megfelelő baktérium-mennyiséget találtak a tudósok. A hűtőszekrények fogantyújának felszínén szintén hemzsegtek a baktériumok: itt az esetek harmadában találtak súlyos kóliform-fertőzöttséget, míg a közös mikrohullámú sütők esetében a fogantyú és a gombok közelében voltak fertőzésre utaló nyomok.