Sárgadinnye: vitaminbomba

A sárgadinnye különösen a forró nyári napokon alkalmas frissítő csemegének: nagy víz- és alacsony kalóriatartalma, aromás íze miatt ez a dinnyefajta igazi sláger. Annak ellenére, hogy gyümölcscukor tartalma 10%, rendkívül egészséges, mert sok vitamin és ásványi anyag is van benne. Italok, gyümölcssaláták kitűnő alapanyaga, emellett kozmetikumnak sem utolsó!

Gazdag A-vitaminban

A 85-90%-os víztartalma miatt a sárgadinnye igen üdítő hatású, ez teszi mindenekelőtt nyáron kedvelt frissítővé és szomjoltóvá. Kalóriatartalma alacsony, 100 grammban mindössze 50 kcal van. Ügyelni kell azonban a magas gyümölcscukor-tartalomra. (A görögdinnyének ezzel szemben csak 24 kcal az energiatartalma.)

Ennek ellenére a sárgadinnye egészséges, hiszen összetevői között számos vitamin található: A B1-, B2- és C-vitamin mellett megtalálható benne az A-provitamin is. Ezt alakítja át a szervezet A-vitaminná, amely a sejtnövekedésben és a látásban játszik fontos szerepet. 150 gramm sárgadinnye már fedezi a napi A-vitamin-szükségletet, és a fele C-vitamin szükségletet. A sárgadinnye számos ásványi anyag forrása is. Kálium, kalcium, vas, nátrium, magnézium és foszfor található benne.

Behűtve a legjobbSzármazása és rokonsága

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik és botanikailag nézve nem gyümölcs. Közelebb áll az uborkához, mint a görögdinnye, amely maga is a tökfélék családjába tartozik. A sárgadinnye a trópusi és szubtrópusi Nyugat-Afrikából származik, de Egyiptomban is 4000 éve termelik és fogyasztják.

Később elterjed Ázsiában, és a spanyolok révén meghonosodott Amerikában is. Nagy elterjedési területe miatt szinte egész évben élvezhetjük az egészséges sárgadinnyét: a nyári hónapokban Magyarországon is megterem, de sokat importálunk Spanyolországból, télen pedig Brazíliából é Costa Ricából.

Érett, nem érett?

A sárgadinnye akár 4 kg-ot is nyomhat, színe sárga vagy zöldes árnyalatú. Külseje nem ad felvilágosítást arról, hogy érett-e vagy sem. Az íze csak nehezen ismerhető fel: sima, nem túl kemény héja – mely nyomásra kissé enged – és erős, kellemes illata alapján következtethetünk érettségi fokára. Megvásárolva, otthon szobahőmérsékleten tárolhatjuk, de felvágva és fóliával letakarva hűtőszekrényben is eláll 2-3 napig.

Finom sárgadinnye-receptek

Előétel: Aki frissítőt keres, gyorsan talál sárgadinnye receptet: a sárgadinnye pármai sonkával finom előételként, más gyümölcsökkel alacsony kalóriatartalmú gyümölcssalátaként vagy szörpként – a dinnye különböző formákban élvezhető.

Frissítő ital: A héjától megtisztított dinnyét kockára vágjuk, és összeturmixoljuk tejszínnel, ízesítjük kevés őrölt gyömbérrel és szerecsendióval. Hidegen, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Kozmetikum: Aki a sárgadinnyét egészen más célra akarja használni, varázsolhat belőle arcmaszkot. A sárgadinnye ugyanis magas A-vitamintartalma miatt hidratáló hatású. Pürésítsük a sárgadinnyét, és arcunkra felrakva hagyjuk, hogy 20 percen át hasson.

(Németből fordította: Koncz László)