Alattomos bőrbetegség: a rosacea

Hiába a tökéletes alapozó, vagy a rózsás pirosító, ha a smink lemosása után szembesülünk bőrünk segélykiáltásával: valami nincs rendben. Az egyszerű bőrpírral kezdődő rosacea sok ember életét megkeseríti, éppen ezért fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket! A kiváltó ok a mai napig nem ismert, általában öröklött probléma, de számos életmódbeli tényező, a stressz, illetve a szervezetben lévő hormonális változások is kiválthatják.

A rosacea értágulatokkal járó, igen gyakori bőrbetegség, leginkább a 30 és 50 év közöttieket érinti. Kifejezetten makacs, éppen ezért nagyon zavaró tud lenni, nyáron pedig a napfény csak fokozhatja a tüneteket.  Ha felismerése korán megtörténik, megakadályozható a kellemetlen arcvörösség kialakulása.

A betegség stádiumai

A betegségnek több stádiuma van, a felismeréshez fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, így még időben megtehetjük a megfelelő lépéseket. Először az úgynevezett pre-rosacea stádiumban flush rohamokban történő kipirosodás jelenik meg az arcon, mely pár perc vagy 1-2 óra alatt elmúlik. Stressz, meleg italok, napfény, intenzív sporttevékenység a fő provokáló faktorok. Majd a rosacea első stádiumának mondjuk azt az állapotot, amikor a bőrpír már tartósan megmarad, és megjelennek a hajszálértágulatok is. A betegek gyakran jelzik, hogy a különböző kozmetikumok irritálják a bőrüket.
Óvatosan válasszunk kozmetikumot!
A második stádiumban kis pattanások tűnnek fel az arcon, sokszor ezek is flush rohamokban. A 3. stádiumot gyulladásos csomók jellemzik, és már kötőszöveti és faggyúmirigy túlburjánzás is tapasztalható, leggyakrabban az orr területén, főleg férfiaknál alakulnak ki. A rosaceában egyéb tünetek is lehetnek, például szemérintettség, amely elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet. Ezért fontos az időben történő felismerés, illetve minden ismert rosaceás betegnél rendszeres szemészeti kontroll szükséges.

Az arc középső területén kialakult állandósult ödémás duzzanat is jelenthet rosaceát. Előfordul, hogy csupán ez a duzzanat dominál, a fenti tünetek csupán enyhe formában vannak jelen, ezért gyakran „elnézik”, és nem diagnosztizálják a betegséget. „Nem törvényszerű, hogy a stádiumok követik egymást, előfordul, hogy 1-es stádium után rögtön 3-as stádium alakul ki, illetve az egyes stádiumok egyszerre is jelen lehetnek. A tüneteket kezelni kell, a betegség magától ritkán javul, és évek alatt inkább a lassú és alattomos rosszabbodás jellemző. Végleges gyógymód nem létezik ugyan, de rendelkezünk helyi és belsőleges terápiás lehetőségekkel, melyek külön-külön vagy együttes alkalmazásával a betegség szinten tartható és tünetmentesíthető. Az értágulatok és az állandósult bőrpír eltüntetésére különböző lézeres és villanófényes technikák eredményesen alkalmazhatóak” – árulta el dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

Óvatosan a kozmetikumokkal!

Bár a rosacea gyógyíthatatlan, a tünetek megszüntethetők, mindehhez azonban nagyon fontos az életmódváltás, és a bőrgyógyász által javasolt kezelés. E kezelési módokon kívül azonban figyelmet kell tulajdonítani a megfelelő otthoni bőrápolásra is. „Fontos, hogy az ilyen bőrtípus esetében kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy enyhe, nem irritáló termékek alkalmazzunk, kerüljük a különböző kozmetikai kezeléseket, és ne kezdjük el saját magunkat gyógyítani, mert sok esetben csak ronthatunk a helyzeten. Forduljunk szakemberhez, aki segít a megfelelő professzionális krémek megtalálásában. A rosaceások nagyon nehezen találnak maguknak jó krémeket, hiszen a legtöbb, a drogériák polcáról leemelt termék irritálja a bőrüket” – mondja dr. Csernus Krisztina. „Fontos egyfajta életmódváltás is. Nem szabad alábecsülni a provokáló faktorok szerepét, mint napfény, stressz, fűszeres, meleg ételek, italok, alkohol fogyasztása!”

Ma már számos professzionális antibakteriális és gyulladáscsökkentő krém létezik, melyek kifejezetten kipirosodásra hajlamos bőrre készültek, ezek egy része alkalmazható rosaceában kiegészítő kezelésként. Az alapozók közül kerüljük az olajos, viaszos termékeket, mivel ezek eltömítik a pórusokat, emellett pedig hanyagoljuk például a mentol, az alkohol és az eukaliptusz tartalmú készítményeket.