Orgazmus közbeni fájdalommal függ össze az alacsony dózisú fogamzásgátló

Az alacsony ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tablettát szedő nők összességében és a szex időtartamára vonatkozóan is több fájdalomról számoltak be – derül ki egy friss kutatásból, amely magasabb kismedencei fájdalom kockázathoz köti a pirulákat. Az eredményeket az Amerikai Urológiai Társaság éves ülésén, San Diegóban mutatták be.

Orgazmus közbeni fájdalommal függ össze az alacsony dózisú fogamzásgátló„A gyakorlatban már többször is találkoztunk ezzel az összefüggéssel” – mondta Dr. Nirit Rosenblum, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának urológus professzora, aki munkatársaival együtt közel ezer nő bevonásával vizsgálta meg az alacsony dózisú fogamzásgátlót szedők eredményeit, s összehasonlította őket a normál dózist, illetve a semmilyen hormonkészítményt nem szedőkével.

Rosenblum professzor a 20 milligramm szintetikus ösztrogéntartalom alatti tablettákat minősítette alacsony hormontartalmúnak. A természetes ösztrogéntermelés csökkenésével a nők kismedencei fájdalmat tapasztalhatnak a menopauza során – világított rá az összefüggésre a szakértő.

A mintába kerültek közül 327-en szedtek fogamzásgátlót, körülbelül felük alacsony dózisút, míg 605-en nem szedtek tablettát. A fájdalomra vonatkozó kérdőívek alapján az alacsony dózisú fogamzásgátlót alkalmazók 38 százaléka számolt be kismedencei fájdalomról, a nem szedők körében ez a hányad 17,5 százalék volt. Normál dózis esetén ennél is kisebb volt az arány. Az alacsony dózisú tablettát szedők negyede érzett fájdalmat orgazmus közben vagy után, míg a nem szedőknek és a normál dózist kapóknak csupán 12 százaléka.

„Csak azt jelenthetjük ki, hogy összefüggés van az alacsony dózisú fogamzásgátlók és a kismedencei fájdalom között. Egyelőre nem világos, hogy ok-okozati-e” – összegezte Dr. Christopher Payne, a Stanford Egyetem orvosi karának professzora. A kutatást vezető Dr. Rosenblum azt tanácsolja, hogy a fájdalmat tapasztaló nők beszéljék meg nőgyógyászukkal a lehetséges alternatívákat.