Vizelet szagvizsgálat a hólyagrák szűrésére

Brit kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amely képes „kiszagolni” a hólyagdaganatot a vizeletmintákból. Érzékelője azokat a gáznemű vegyületeket mutatja ki, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor daganatos sejtek vannak jelen. A fejlesztők a PLoS One szakfolyóiratnak azt nyilatkozták, hogy az eszköz több mint 90 százalékos pontossággal mutat pontos eredményt. Szélesebb körű alkalmazásának megkezdése előtt azonban további kísérletekre lesz szükség a tökéletesítéséhez.

Vizelet szagvizsgálat a hólyagrák szűréséreAz orvosok már jó ideje próbálnak olyan módszert kifejleszteni, amivel a hólyagrákot korai stádiumában ki lehet mutatni, amikor még kezelhetőbb a betegség. Sokan vizsgálták a vizelet szagát, mivel a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kutyákat be lehet tanítani a daganat szagának felismerésére. Chris Probert, a Liverpooli Egyetem professzora és Norman Ratcliffe, a Nyugat-Angliai Egyetem professzora azt állítja, hogy eszközük képes érzékelni a daganat szagait. „Az eszköz érzékeli azokat a gázokat, amelyeket a vizeletben lévő vegyületek adnak ki a minta hevítése közben” – magyarázta Ratcliffe professzor.

Az eszköz tesztelése érdekében a kutatók 98 vizeletmintát vizsgáltak meg, 24 hólyagdaganatos férfitól és 74 olyan férfibetegtől, akik hólyagrendellenességben szenvedtek, de nem volt rákjuk. Probert professzor szerint az eredmények rendkívül biztatók lettek, de a szélesebb körű alkalmazás előtt nagyobb betegmintán is ki kell próbálni az eszközt.