Gombafertőzés is okozhat súlyos asztmás rohamot

A Boston Gyermekkórház szakemberei kimutatták, hogy egy igen gyakori gombás fertőzés súlyos asztmás rohamot válthat ki, ráadásul olyat, amely a jelenleg forgalomban levő asztmás gyógyszerekkel nem is kezelhető. Amint azt a Nature Medicine című lapban közzétett kutatásban részt vevő Dale Umetsu, a Boston Gyermekkórház Immunológiai Osztályának munkatársa kifejtette, a mostani tanulmány segít megérteni, miért nem használnak egyes asztma-gyógyszerek a gombával összefüggésben álló asztmás megbetegedések esetében, míg az allergiával kapcsolatos asztmákra a legtöbb létező terápia sikerrel alkalmazható.

Gombafertőzés is okozhat súlyos asztmás rohamotUmetsu és munkatársai egereket tettek ki az Aspergillus fumigatus nevű gomba hatásának, amely amúgy mind a kinti, mind a benti környezetben igen gyakori előfordulású, és azt tapasztalták, hogy míg a tipikus allergikus reakciók az egereknél általában 10-14 nap alatt jelentkeznek, most csupán pár nap elég volt arra, hogy a rágcsálókban ezek a tünetek megjelenjenek légúti hiperaktivitás formájában.

A hagyományos asztma-gyógyszerek, például az inhalálókban található kortikoszteroidok az ún. Th2 sejtekre hatnak, vagyis a T sejtnek az allergia szempontjából egy fontos típusára. Ugyanakkor a mostani vizsgálatból az derül ki, hogy az Aspergillus a felszínén található zsírmolekula, vagyis az asperamid B segítségével – mind az egerek, mind az emberek sejtkultúrájában – közvetlenül aktiválja a T sejteknek egy nemrég felfedezett csoportját, az NKT sejteket. Ez azért veszélyes, mert az asperamid B élő egereknél önmagában is képes légúti hiperaktivitást kiváltani.

Umetsu és munkatársai először 2006-ban mutatták ki, hogy az NKT sejtek azoknál, akiknél nincsenek jelen a Th 2 sejtek, asztmát okoznak, és az is kiderült korábbi vizsgálatok során, hogy ezeket a sejteket különféle baktériumok aktiválhatják, azt azonban most először mutatták ki, hogy egy gomba is állhat mindezek hátterében.

Bár az Aspergillus és az NKT sejtek nem allergiás módon váltják ki az asztmát, hatásukra a betegek érzékennyé válhatnak a gombára és így olyan krónikus allergiás reakciókat mutathatnak, melyek a légúti megbetegedéseiket még súlyosabbá tehetik. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az asztmás betegek 28 százaléka, a súlyosan asztmásoknak pedig 45 százaléka érzékeny az Aspergillusra.

Amint azt Umetsu elmondta, a fenti eredmények fényében világosan látható, hogy ahhoz, hogy minden érintett a legmegfelelőbb kezelést kaphassa, minden egyes esetben ki kell vizsgálni az asztma specifikumait, illetve azt, hogy kinél mi váltja ki a rohamot.