Fiatalok sztrókja

Egyre több fiatalnál mutatkoznak a sztrók kockázati tényezői – írja jelentésében az Amerikai Neurológiai Akadémia szakértői csoportja. Megállapították, hogy a sztrók leggyakoribb típusának aránya a serdülők és a fiatal felnőttek között 15 százalék, egyre több fiatalnál figyelhetők meg az ischémiás sztrók kockázati tényezői, a magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízottság, abnormális koleszterinszint, veleszületett szívbetegség – és a dohányzás.

A sztrók az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. Előjelének tekinthető az átmeneti bénulás, ami lehet féloldali, illetve a beszéd- és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, pedig végzetes következményei lehetnek.Az első jelek is fontosak

Az összes sztróknak 85 százaléka ischémiás eredetű, ami annyit jelent, hogy a vér áramlása az agyban akadályba ütközik. Az USA-ban 852 000 fiatal, 18-44 éves korú személy esett át sztrókon. A kórházakban a sztrókkal ápolt, 15-44 éves személyek aránya jelentősen megnövekedett: 23 százalékról 53 százalékra nőtt 1995-től 2007-ig.

„A sztrók hatása ebben a korcsoportban rendkívül rombolóan hat a serdülőre vagy fiatal felnőttre, családjukra – és a társadalomra” – mondja José Biler, neurológus (Loyola University Medical Center), aki a szakértői csoport tagja volt.

A fiatal emberek sztrókja aránytalanul nagy gazdasági hatással jár – megbetegíti a legproduktívabb életszakasza előtt álló pácienst. Ráadásul, amikor még nincs túl a sokkon, hogy sztrókja van, meg kell birkóznia megváltozó kapcsolataival, karrierjével, és fel kell nevelnie gyerekeit. Odafigyelést és erőforrásokat követel meg ez a helyzet – áll a jelentésben.

A szakértői csoportot azért hívták össze, hogy konszenzust alakítsanak ki a fiatalok ischémiás sztrókjának felismerésére, értékelésére és kezelésére vonatkozóan.

Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a sztróknak, rizikófaktorainak, figyelmeztető jeleinek tanítására az iskolában, munkahelyen és a médiában, valamint újabb kutatásokra volna szükség arról, hogyan lehetne csökkenteni a fiatalok sztrókjának fizikai, érzelmi és financiális terhét.
(A jelentés a Neurology című folyóiratban jelent meg.)

(Forrás: Független)