A zaj beteggé tesz

Azok körében, akik zajterhelés miatt alvászavarban szenvednek, jelentősen nő az allergia, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a migrén veszélye. A hallás a társadalmi interakcióban elengedhetetlen. Aki rosszul hall, rosszul is kommunikál másokkal, így korlátozott a kapcsolatfelvétele is – magány és elszigeteltség veszélyeztetheti.

Hallásszervünk figyelmeztet és riadóztat, ha veszély van. Környezetünk ma már nem csendes: utcai közlekedés zaja, repülőzaj, a mindenütt jelenlévő ipar-és kereskedelem, a szomszédok zaja áramlik a fülünkbe. Ma már éjjel-nappal zajok dübörögnek mindenütt, és ezek hosszú távon beteggé tehetnek.

A zajártalom két síkon hat, egyrészt károsítja hallásszervünket, másrészt a tartós zajártalom pszichológiai hatást is kifejt. A tények magukért beszélnek: a fülzúgás és a nagyothallás népbetegséggé vált. Ami aggasztó: már a fiatalok 15 százaléka hall olyan rosszul, mint az 50 évesek. Évente az zajártalom okozta nagyothallás 6 000 új esetét regisztrálják foglalkozási betegségként.Halkabban is elég

A pszichikai következmények riasztóak: koncentrációhiány, vérkeringési megbetegedések, magas vérnyomás, tanulási nehézségek gyerekeknél, alvászavar, pszichiátriai betegségek, szívinfarktus.

A zaj hatása

A zaj betegítő hatását nem olyan egyszerű megítélni, mint egy fertőző betegséget, melynél az ok megtalálható és a kórokozó bizonyítható. A zaj egészséget károsító hatása általában hosszú, nehezen áttekinthető folyamat, melyet számos egyéb tényező befolyásolhat.

Szemünket becsukhatjuk, a fülünket nem. A zaj útjából elmenekülni ezért nem mindig egyszerű. A hang, mint fizikai mennyiség, pontosan mérhető, de a zaj nagyon egyéni megítélés alá esik. Fontos az is, hogy a zaj állandó jellegű, vagy csak alkalomszerű. Fülünk fájdalomhatára 120 decibel körül van, de a 80 decibeles utcai zaj is megbetegíthet hosszú távon.

Hangerők, ahogyan érzékeljük

1 decibel – Hallásküszöb – az ember érzékeli a zajokat
10 decibel – Susogó levél
60 decibel – Normál zaj
80 decibel – Forgalmas utca, autópálya
85 decibel – A hanghullámok gyengíthetik a hallósejteket és állandó terhelésnél elpusztíthatják azokat
90 decibel – Nehéz erőgépek
110 decibel – Diszkó
120 decibel – A hanghullámokat fájdalomként érzékeljük
130 decibel – Repülőgépzaj

Nyugalom és csend – nem egyszerű megtalálni

A hosszan tartó magas zajszint a lakókörnyezetben kockázati tényező, sok testi betegség oka. A tartós zajterhelésnek szociális következményei is vannak: a zaj alvászavarokhoz vezethet, melyek aztán ismét csak visszahatnak a teljesítőképességre a munkahelyen vagy az iskolában. A forgalmas utak zaja megzavarja a családdal, vagy a szomszédokkal történő kommunikációt, és korlátozza a játék lehetőséget a gyermekeknél. Ez elszigeteltséghez, végül az ember elmagányosodásához vezethet.

Stratégia a csendért

A Német Akusztikai Társaság (DEGA) tippeket ad arra, hogyan tudunk nagyobb nyugalmat hozni hétköznapjainba:

  • Vegye figyelembe: ne okozzon nagyobb zajt, mint ami feltétlenül szükséges, és amely adott körülmények között elkerülhető.
  • Védje magát: viseljen mindig hallásvédőt ha előírt, vagy tanácsos. Csak optimális védelemmel ellátott termékeket használjon.
  • Védje gyermekeit: ellenőrizze gyermekei játékait! Kattintós békák és durranó pisztolyok rövid ideig tartó hatás esetén is okozhatnak halláskárosodást!
  • Fülvédőt készenlétben tartani: ellenőrizze minden tevékenységnél, hogy szükség van-e hallásvédőre: pl. fűnyírásnál, sövényvágásnál, vagy házi gépeknél.
  • Gondoljon barátaira: ösztönözze barátait és ismerőseit, hogy ők is ugyanezt tegyék, és a fenti pontokat minden nap gondolják át és mérlegeljék.
  • Nyugodt szabadidős tevékenység: tartózkodjon minden nagy zajjal járó szabadidős tevékenységtől.
  • Szobai hangerő: kritikusan ellenőrizze a rádió és televízió hangerejét.
  • Kontrollvizsgálatok: ellenőriztesse rendszeres időközönként szakemberrel a hallását.
  • Gyakrabban teremtsen csendet: gondolja át szokásait: feltétlenül szólnia kell a háttérben a CD-lejátszónak, rádiónak vagy tévékészüléknek?

Az első lépést a zajártalom ellen mindenki maga teheti meg, ez pedig nem más, mint a saját magunk keltette zaj elkerülése. Ez azt jelenti, hogy kapcsoljuk ki a hangeszközöket és élvezzük a nyugalmat. Mi döntjük el, viselkedésünk és életmódunk révén, hogy körülöttünk csendesebb lesz-e minden, vagy sem.

(Németből fordította: Koncz László)