Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Hirtelen jelentkező csalánkiütések

A hirtelen megjelenő csalánkiütések kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami kiválthatta a kínzó tüneteket. Nagyon fontos átgondolni, hogy a közelmúltban milyen változások történtek akár az étrendünkben, akár a szokásainkban.

Gyógyszerek, gyógynövények

A hirtelen megjelenő csalánkiütések egyik leggyakoribb oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása, cseréje. Az utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is gyakran okoz kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrsprayk is csalánkiütést provokálhatnak. Természetgyógyászati készítmények, kapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek szintén csalánkiütéseket okozhatnak. Ha a tünetek megjelenése előtt néhány nappal vagy néhány héttel ilyen készítményeket kezdtünk szedni, ezek használatát abba kell hagyni.Derítsük ki az okát!

Ételek, adalékanyagok

A másik leggyakoribb ok az úgynevezett ételintolerancia (nem valódi allergia) kialakulása. Ezekben az esetekben főleg a mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák okozzák a csalánkiütéseket. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amelyeket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer- és színezékmentes diéta tartása javasolt. Friss gyümölcsök, például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket.

Elhúzódó panaszok

Egyéntől és a kiváltó okoktól függően a tünetek órákon, napokon, vagy heteken át is jelentkezhetnek. Van, aki életében csak egyszer-kétszer tapasztalja a csalánkiütéssel járó kellemetlenségeket, ez a lakosság közel 20%-át érinti, másoknál viszont visszatérő panaszokat jelentenek a test különböző pontjain megjelenő, viszkető duzzanatok – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. A tartósan, 6 hétnél tovább fennálló csalánkiütések esetében nem elégedhetünk meg a tüneti kezeléssel, hanem a további okokat is vizsgálni kell.

Gyulladások, betegségek, testmozgás

Autoimmun betegségekhez (pl. pajzsmirigy betegségek) is társulhatnak csalánkiütések. Ilyen esetben a panaszok megszűnéséhez az autoimmun betegséget kell kezelni. Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, rossz fog, nőgyógyászati, urológiai fertőzések) is állhatnak a háttérben. Fizikai okok, például hideg, meleg vagy testmozgás is okozhat csalánkiütést. Ezek kivizsgálása és kezelése a tüneteket megszünteti.