Wellness-nap otthon

Ha úgy érzi, hogy a hétköznapjai megterhelőek és stresszesek, tartson egy kis szünetet. Vegyen egy habos-illatos fürdőt, vagy szánjon időt az arca és a keze ápolására! Az otthoni wellness-nappal nemcsak a testét, hanem a lelkét is kényezteti. Ötleteket adunk, hogyan teheti saját lakását wellness-oázissá és ahhoz, milyen lehet egy tökéletes wellness-nap.

A fürdés ellazítja az izomzatot

Már az ókorban is tudták, milyen jót tesz a fürdés. Az ókori görögök és rómaiak társadalmi életének nagy része a nyilvános fürdőkben zajlott. Gyógyfürdőkben találkoztak a nagy ünnepek előestéjén, mosakodtak, borotválkoztak vagy hajat vágattak.

A fürdés ma is csodálatos módja a pihenésnek, mert ellazítja az egész test izomzatát. Otthoni kikapcsolódásnak is alkalmas egy forró fürdő: gyújtson gyertyát, feküdjön be a fürdőkádba, hallgasson zenét, és felejtse el pár órára a mindennapi stresszt. Az aromafürdő befolyásolja hangulatunkat: nagyon érzéki a rózsa és vanília illata, a szantálfa vagy a levendula ezzel szemben gondoskodik a pihentető alvásról. Próbálja ki, keverjen el egy fél csésze tejben 10 csepp illóolajat, és öntse a fürdővízbe.Ellazít, nyugtat

Saját készítésű tejfürdő

A tengeri fürdő tisztít, gyulladáscsökkentő, és eltávolítja a bőrfoltokat. Tegyen a fürdővízbe 500 g tengeri sót. A tengeri só nagyon intenzív hatású, ezért ne fürödjünk benne 15 percnél tovább! A Kleopátra-tejfürdő a száraz bőrűeknek alkalmas: keverjen el 1 l nagy zsírtartalmú tejet, 4 evőkanál mézzel és 3 evőkanál olajjal (mandulaolaj, jojobaolaj vagy napraforgóolaj). A méz nyugtatja az irritált bőrt, a tejzsír kisimítja azt.

A pakolás különösen hatásos fürdés után, mert a bőr vérellátása ilyenkor jobb. Gyümölcsös és frissítő a papayapakolás. Ehhez pürésítsük a papayát, és vigyük fel egész testünkre. Tekerjük be magunkat lepedővel, és hagyjuk 20 percig hatni, majd mossuk le meleg vízzel.

Az arc ápolása

Sehol máshol nem olvasható le annyira észrevehetően a stressz, mint arcunkon. Szerencsére az otthoni wellness-napon ez ellen is tehetünk valamit. A bőrápolás nem korunk találmánya. Már az ókori egyiptomiaknál is fontos téma volt a test. A külső szépség a belső elégedettség jele volt. Hasonlóképpen van ma is: a friss arcszín nyugodtságot és boldogságot sugároz.A lábunk is megérdemli

Aki ragyogóvá akarja tenni az arcát, tegye a következőket: a gőzfürdő megtisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és megnyitja a pórusokat. Tegyen egy csésze szárított gyógynövényt egy tálba, és öntse le 2 l forró vízzel. Tartsa megtisztított arcát a tál felett, és tegyen törülközőt a fejére, hogy minél kevesebb gőz szökjön el. Pár perc múlva mossa le arcát meleg vízzel.

A borogatás jó alternatívája a gőzfürdőnek. Öntsön le egy tálban egy csészényi gyógyfüvet 1 l forró vízzel. 10 perc múlva szűrje le a kivonatot, áztasson egy törölközőt a gyógynövényfőzetbe, nyomkodja ki, és helyezze megtisztított arcára. Végezetül mossa le arcát meleg vízzel.

Bőrradírok és arcpakolások

A bőrradír eltávolítja az elhalt hámsejteket, a bőrt simává és finommá teszi. Minden bőrtípusra alkalmas a banán-papaya bőrradír: a banán puhítja az arcbőrt, a méz hidratálja azt. Saját wellness-napján könnyen készíthet bőrradírt: aprítson fel egy banánt és három evőkanálnyi papayát rúdmixerrel. Keverjen bele 2 evőkanál mézet, és vigye fel a pasztát körkörös mozgatással az arcára, nyakára és dekoltázsára. Hagyja megszáradni, majd mossa le az egészet langyos vízzel.

Ezt követi az arcápolás. Jó hatású a málnapakolás: Törjön össze egy maréknyi málnát villával, és keverje simává az egészet egy evőkanál mézzel. Vigye fel arcára a keveréket (a szemet és a szájat kihagyva). Hagyja a pakolást 15 percig, majd mossa le arcát meleg vízzel. Garantáltan ragyogni fog az arca!

Szép lábak

A lábak viselik testsúlyunkat, ezért kell arra ügyelni, hogy a wellness-napon a lábunkat is ápoljuk. Lábmasszázzsal kezdődik: helyezzen két sündisznólabdát egy langyos vízzel megtöltött lavórba, és mozgassa a talpát rajtuk ide-oda, ez fokozza a vérkeringést. Ezután vegyen lábfürdőt: öntsön egy tálba meleg vizet, majd 10-10 csepp citrom- és levendula olajat, valamint 3 evőkanál tejszínt. Áztassa lábait 15 percig, ezután a körmök következnek: simítsa a barázdákat a köröm felületén egy polírozó reszelővel, dörzsöljön be körömolajat a körmökbe és körömbőrbe. Végül nagy karbamid tartalmú krémmel kenje be a lábfejét.Felfelé masszírozzuk

Tippek és trükkök a kényes testrészekre

  • A bársonyos könyökre: dörzsölje be könyökét citromlével, ez feloldja az elhalt hámsejteket. Ezt követően kell a bőrt alaposan lemosni és bekrémezni.
  • A feszes mellekért: naponta lágyan, mindig felfelé történő mozgással krémezze be a mellét – ez feszesen tartja a szöveteket. Szintén jó a hideg zuhanyozás!
  • A hastájék külön ápolásra szorul: masszírozza erősen egy luffa szivaccsal. Ez elősegíti a bőr vérkeringését, megfeszíti a szöveteket és szép puhává teszi a bőrt.

Gyógynövény minden bőrtípusra

Attól függően, hogy milyen típusú a bőre, különböző gyógynövények alkalmasak bőrápolásra:

  • Normál bőrre: kamilla, hársfavirág, friss rózsalevelek.
  • Zsíros bőrre: petrezselyem, borsmenta, kakukkfű, rozmaring, csalán, levendula.
  • Kombinált bőrre: zsálya, kamilla, citromfű.

Tippek a természetesen szép arcra

  • Friss arcszín: tegyen vattára reggelenként és esténként friss tejet, és ezzel nedvesítse be az arcát. A tejben sok vitamin és ásványi anyag van, és táplálja a bőrt. A benne található zsír véd a kiszáradástól.
  • Édes, csókos száj: vigyen fel vastag réteg mézet ajkaira és hagyja rajta, ameddig lehet. Különösen lágyak lesznek az ajkak, ha azokat előbb fogkefével lágyan masszírozza.
  • Nehéz, duzzadt szemhéjak ellen: két zacskó fekete teát 2 percre forró vízben hagyjon állni, gyengén nyomja ki, és borogatásként tegye a szemekre. Kb. 7 percig hagyja ott, majd vízzel öblítse le.

(Németből fordította: Koncz László)