Őszi nagytakarítás máriatövissel

Csakúgy, mint a lakásunknak, a szervezetünknek sem csak tavasszal van szüksége nagytakarításra. A nyári dorbézolások után, az ünnepi időszakra készülődve, érdemes végigcsinálni egy-egy méregtelenítő kúrát, hogy a karácsonyi vacsorához már tiszta lelkiismerettel és legfőképpen méreganyagoktól mentesen ülhessünk le. Segítsük a májat méregtelenítő munkájában!

Sokszor ábrándozunk arról, hogy milyen jó is lenne, ha a fárasztó munkanap után csillogó-villogó otthonban landolhatnánk, sehol egy porszem, rend és tisztaság uralkodik. Ez sajnos a legtöbb esetben illúzió, az áhított rendért komoly energiákat kell mozgósítanunk. Ahogy lakásunkat, ugyanúgy a bensőnket is érdemes időről időre „megtisztítani”, hiszen a méreganyagok akarva-akaratlanul is lerakódnak benne. Szerencsénkre szervezetünk jórészt önjáró, a méregtelenítést például májunk elvégzi, ám időnként, kúraszerűen, mégis érdemes segíteni a munkáját.A legjobb májvédő

Legnagyobb mirigyünk, a májunk minden nap komoly harcokat folytat a szervezetünkbe sokszor észrevétlenül és kikerülhetetlenül érkező méreganyagok ellen. Hogy e létfontosságú szervünk munkáját segítsük, legtöbben tavasszal fogunk intenzívebb méregtelenítésbe, hiszen ez a megújulás időszaka. Ugyanakkor, ha belegondolunk, mennyire engedtük el magunkat nyaralás során, rájövünk, hogy igencsak érdemes kiűzni a felgyülemlett toxinokat… Hamarosan érkeznek a nagy téli családi ünnepek, előttük még éppen jut idő egy kéthónapos méregtelenítő kúrára.

A méregtelenítés legtermészetesebb módja a 2013-as év gyógynövényének választott máriatövis segítségül hívása. A mediterrán térségben őshonos, de hazánkban is felbukkanó növény legfőbb hatóanyaga a sylimarin, amely az érett magvakban található, és antioxidáns hatású. Amellett, hogy a növény Magyarországon csak nehezen szerezhető be, a szakértők szerint nem is érdemes otthon kísérletezni vele, mert a víz nem oldja ki legfőbb hatóanyagait. Célszerűbb és egyszerűbb a növény kivonatát tartalmazó kapszulák használata.

A máriatövis emellett hazánkban olaj formájában érhető el, illetve szélsőséges esetekben kórházakban, intravénásan adagolják. Ha kapszulákat szedünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Így méregtelenítő programunk során feltétlen figyeljünk a helyes étkezésre és a rendszeres testmozgásra, s ezzel már sokat teszünk szervezetünk épségéért.