Japán savanyúságból készült probiotikus csodaital influenza ellen

A suguki nevű savanyított répaféle – ez a mi európai felfogásunk szerint egyfajta pácolt tarlórépa – a benne lévő Lactobacillus törzseknek köszönhetően valósággal felturbózza az immunrendszert. Jelenleg laboratóriumi tesztelés alatt áll a belőle készült probiotikus ital hatása az emberekre. A feltételezések szerint a szer segíthet az influenza megelőzésében.

Japán savanyúságból készült probiotikus csodaital influenza ellenA legfrissebb kutatási eredmények alapján a tejsavbaktériumok legyőzhetik a názha kórokozóit – sőt, akár a virulensebb influenzatípusok ellen is védhetnek, úgymint például a H1N1 és a H7H9 madárinfluenza ellen, amely nemrégiben jelent meg Kínában.

A probiotikus ital, amely a kórokozók KB290 törzsét tartalmazza, s az egereken történő kísérletezésen túllépve már az ember szervezetre gyakorolt hatását vizsgálják. A zöldségféle kedvelői régóta állítják, hogy úgynevezett „szuperételről” van szó, de a tudósok csak nemrégiben kezdték meg ennek a kivizsgálását.

„Eredményeink azt mutatják, hogy amennyiben az egerek szervezetébe bizonyos típusú laktobaktériumok kerülnek, védő hatás alakul ki náluk az influenza-fertőzéssel szemben” – mondta Naoko Waki, a kutatást végző japán Kagome élelmiszeripari vállalat munkatársa. Az értekezés a Letters in Applied Microbiology című szakfolyóiratban jelent meg.

A japán kutatók úgy vélik, hogy egy cukrokból, vagyis exopoliszacharidokból álló védőréteg számlájára írható a csodahatás, amely így megvédi a jótékony baktériumot a gyomorsavtól. „Tudjuk, hogy az exopoliszacharidoknak immunerősítő hatásuk van más hasonló baktériumok esetén, tehát megvizsgáljuk, hogy a KB290 esetében is ugyanez-e a helyzet” – tette hozzá Waki.

Az egérkísérletek során a baktérium arra ösztönözte a rágcsálók szervezetét, hogy több influenza elleni antitestet termeljenek. A szakértők remélik, hogy a felfedezés nyomán ezzel a baktériummal dúsított élelmiszerek kerülhetnek a boltok polcaira az influenza elleni védekezés új eszközeiként.