Zsírmáj – nem csak alkoholtól lehet!

A zsírmájat elsősorban az alkohollal hozzák kapcsolatba, de metabolikus rendellenességek, rossz táplálkozás vagy gyógyszerek is okozhatnak zsíros degenerációt a májban. Mivel a tünetek általában akkor mutatkoznak, amikor a májfunkció már korlátozott, a zsírmáj gyakran sokáig rejtve marad. A zsíros máj hamar gyulladásba jön, és ez májzsugorodáshoz vezethet.

Az elzsírosodott májban megnő a májrák veszélye is. Ha az elváltozásokat időben észreveszik, az életmód változtatásával gyógyítható a zsírmáj.

Mi az ok?

Zsírmájról beszélünk, amikor a májsejtek több mint felében zsír (trigliceridek) rakódik le. Az okok szerint két formát különböztetünk meg:

Az alkoholos zsírmáj esetén az alkohol mérgező hatása következtében olyan anyagok keletkeznek, amelyek gátolják a zsírsavak lebontását és elősegítik a zsírtermelést. Tartósan fokozott alkoholfogyasztás esetén a zsír növekvő mértékben tárolódik a májsejtekben.A májenzim-értékek elárulják

A nem alkohol okozta zsírmáj esetén is különböző okokról beszélhetünk:

  • A hibás táplálkozás túl sok zsírral és cukorral túlsúlyhoz vezet, és elősegíti a zsír kialakulását és felhalmozódása a májsejtekben.
  • Az anyagcsere rendellenességek lehetnek genetikai eredetűek vagy egyéb betegségek következtében fordulhatnak elő. Az emelkedett vérzsírszint eredményeképpen megnő a zsírsavak felvétele a májban.
  • A cukorbetegeknél a glükóz az inzulin hiányában nem bomlik le, és egyre inkább zsírrá alakul át, mely tárolódik a májban.
  • Autoimmun betegségek, vírusfertőzések és bizonyos gyógyszerek, mint az antibiotikumok, kemoterápiás szerek és a kortizon károsíthatják a májat, zavarhatják a zsír lebontását.
  • Szélsőséges alultápláltság esetén nem termelődnek bizonyos transzport fehérjék, amelyek a zsírt elszállítják, és ezek aztán felhalmozódnak a májban.
  • A terhesség alatt a hormonális változások következtében nő a zsírsavak mennyisége a vérben, és zavar támadhat a máj zsírsav-oxidációjában.

Tünetek

A máj elzsírosodása fokozatos folyamat, kezdetben nem okoz panaszokat. Az előrehaladott szakaszban olyan nem specifikus tüneteket okozhat, mint a fáradtság, étvágytalanság, csökkent teljesítmény, valamint puffadás, hányinger és nyomásérzékenység a has jobboldalán.

A zsírmáj diagnosztizálása

A zsírmájat tünetek hiányában többnyire csak véletlenül, szűréssel fedezik fel. A máj elzsírosodása következtében a szerv megnagyobbodása a has tapogatásával, vagy ultrahangos vizsgálattal állapítható meg. Emellett a májértékeket vérvizsgálattal határozzák meg: a máj károsodását tükrözi az AST, ALT, GGT és AP enzimek növekedése a vérben. A vérértékek változásának oka a májsejtek elhalása, aminek során enzimek szaporodnak fel a vérben. Mivel ezek az értékek semmit nem mondanak az okokról, az orvos szövetpróbát vesz: mikroszkóp alatt a zsírcseppecskék egyértelműen azonosíthatók.

A lehetséges következmények

Az esetek harmadában a zsíros máj gyulladásba jöhet. A gyulladás miatt elhalt szövetek hegesedést okoznak. ekkor a májsejtek helyett kötőszövet keletkezik, ami végül májzsugorhoz vezet. A májkárosodás e szakaszában a szerv elváltozása már visszafordíthatatlan: a szövet-és érrendszer szerkezete elpusztul, a májfunkció csökken, és ez májelégtelenséget okozhat. Legrosszabb esetben májrák is keletkezhet.

A zsírmáj kezelése: az életstílus változtatása

Ha a zsírmáj más betegség, például a cukorbetegség következménye, a máj zsíros degenerációja a mögöttes betegség kezelésével visszafordítható. Ha a máj elzsírosodásának oka alkohol, vagy hibás táplálkozás, az egyetlen kezelési lehetőség az életmód és a táplálkozás átállítása, ugyanis gyógyszerek nem állnak rendelkezésre a zsírmáj kezelésére. A táplálkozás átállításával és egészséges életstílussal a máj a legtöbb esetben felépül. Ennek érdekében a következőket tegye:

  • Mondjon le az alkoholról!
  • Táplálkozásnál részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a növényi olajat.
  • Korlátozza a zsír- és cukorfogyasztást.
  • Lassan csökkentse túlsúlyát: a gyors súlycsökkenés megterheli a májat, mert megnő a telítetlen zsírsavak mennyisége a vérben.
  • Sportoljon rendszeresen, és építse be mindennapjaiba a mozgást.

(Németből fordította: Koncz László)